Mai mulţi ecologişti din Parlamentul European cer Bruxelles-ului să se pronunţe în privinţa numărului deceselor pe care accidentul le-a "provocat în mod direct sau indirect în cele trei ţări mai afectate - Ucraina, Belarus şi Rusia - şi în interiorul Uniunii Europene".
Ei vor, de asemenea, răspunsuri privind contaminarea radioactivă care i-a afectat pe cetăţenii europeni prin consumul de vânat şi ciuperci şi restricţiile aplicate agriculturii în interiorul Uniunii până astăzi, în urma catastrofei nucleare de la Cernobâl.
"După 20 de ani, nu este prea târziu" pentru a face această anchetă, a declarat presei Rebecca Harms.
Date fiind evoluţiile democratice din Ucraina şi Rusia, trebuie să fie posibilă redemararea unei anchete, a adăugat europarlamentarul german.
Ecologiştii menţionaţi se sprijină pe un studiu elaborat de oameni de ştiinţă britanici şi publicat săptămâna trecută, care semnalează între 30.000 şi 60.000 de decese cauzate de cancer, în urma accidentului de la Cernobâl. În luna septembrie, ONU a prezentat un raport care estima bilanţul de la Cernobâl la circa 4.000 de morţi.
Unul dintre autorii raportului pe care se sprijină europarlamentarii ecologişti - raportul "TORCH" - a pledat la rândul său pentru o "anchetă independentă" a Organziaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). (Rompres)