În prezent, sunt 10.400 de pacienţi infectaţi cu HIV. Dintre aceştia 8.600 sunt în evidenţe active, 6.500 fiind în tratament, a precizat prof. dr. Streinu.
În cazul infecţiei cu HIV sunt mai multe etape: cea iniţială, care are loc la câteva săptămâni de la intrarea în contact cu virusul, caracterizată prin simptome pseudogripale; etapa infecţiei asimptomatice, fără manifestări, care durează între opt şi zece ani, şi etapa infecţiei simptomatice, în care sistemul imunitar a fost compromis şi apar complicaţii, denumită Sindromul de Imunodeficienţă Umană Dobândită-SIDA.
Scopul terapiei medicamentoase este să prevină deteriorarea sistemului imunitar de către virusul HIV şi să oprească sau să întârzie progresia infecţiei către SIDA. Formele de tratament moderne tind spre simplificarea regimurilor medicamentoase, îmbunătăţirea aderenţei la tratament şi scăderea efectelor adverse.
În prezent, lumea se confruntă cu infecţia HIV cu virus mutant, a menţionat prof. dr. Adrian Streinu - Cercel. El s-a referit la faptul că subtipul F al infecţiei care circulă în România a ajuns să fie rezistent la anumite tratamente, în cazul pacienţilor infectaţi înregistrându-se eşec terapeutic.
Când HIV se multiplică, prin reproducere în organismul uman, poate suferi mutaţii de structură. Aceste mutaţii fac ca virusul să devină rezistent la forme de terapie, care înainte erau eficiente, a explicat prof. dr. Streinu. (Rompres)