Îngrijirile la domiciliu sunt o parte integrantă a asistenţei medicale şi a serviciilor sociale, un exemplu tipic de intervenţie medico-socială. Asistenţa medicală la domiciliu tinde să transforme modelul clasic de îngrijire medicală cu accent pe spital şi medici spre un model mai social cu accent pe îngrijiri şi calitatea vieţii.
În ultima perioadă se pune accent pe îngrijirile comunitare şi degajarea presiunilor exercitate asupra asistenţei din instituţiile cu paturi. Pacientul care se externează nu trebuie să primească doar clasica reţetă şi biletul de externare, ci să fie încredinţat unui instructor de supraveghere şi îngrijire la domiciliu. Astfel, se previne sau se amână instituţionalizarea.
Centrul de Diagnostic şi Tratament "Victor Babeş" oferă la domiciliu servicii medicale adaptate patologiei pacientului, respectiv asistenţă medicală permanentă la domiciliu, intervenţii de urgenţă nelimitate cu ajutorul ambulanţelor din dotare, consultaţii periodice pentru diferite specialităţi, recoltarea de produse biologice pentru efectuarea de analize medicale, electrocardiograme, tratamente injectabile.
O parte semnificativă a recuperării şi a asistenţei medicale la domiciliu pe care o face Centrul este reprezentată de îngrijirea paliativă. Aceasta poate fi definită ca o îngrijire activă şi totală a pacienţilor a căror boală nu mai răspunde la tratamentul curativ, respectiv controlul durerii şi al simptomelor specifice, abordarea aspectelor psihologice, spirituale şi emoţionale, deţin un loc primordial în această îngrijire.
Principalele domenii care beneficiază de îngrijire paliativă sunt cancerul - 50 la sută, geriatria - 40 la sută şi alte afecţiuni cum ar fi deficienţe de organ, SIDA, malformaţii congenitale, aproximativ 10 la sută. Echipa de specialişti care asigură asistenţa medicală la domiciliu este alcătuită din personal calificat, medic oncolog, doi medici de medicină internă, trei medici de medicină generală, un medic cardiolog, un medic geriatru, un medic neurolog, un medic dermatolog, un medic ORL, un medic oftalmolog, un medic ortoped, un medic psihiatru, un psiholog, un chinetoterapeut, un maseur, asistente medicale în funcţie de patologia pacientului.
Se pot efectua şi alte tipuri de consulturi la domiciliu când starea clinică a pacientului o impune. Îngrijirea paliativă se adresează şi unor afecţiuni ale copiilor cum ar fi boli cu prognostic limitat, boli care progresează şi duc la moarte în copilărie sau în perioadă de adult tânăr, sau unor boli ameninţătoare de viaţă, boli care pot fi tratate dar pentru care rata mortalităţii este mare (cancer, leucemie, deficienţă de organe). (Rompres)