Alte măsuri au în vedere coordonarea activităţilor de asistenţă medicală de urgenţă şi preventivă în aceste zone, asigurarea asistenţei medicale permanente în zonele afectate şi izolate de către medicii de familie, staţii de salvare şi alte cadre medicale specializate din spitalele judeţene sau orăşeneşti, supravegherea calităţii apei de băut în zonele afectate prin măsuri de dezinfecţie şi analiza probelor recoltate de către laboratoarele Direcţiilor de sănătate publică judeţene.
Ministerul Sănătăţii are în vedere informarea populaţiei cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi anume consumul de apă îmbuteliată sau fiartă şi răcită, păstrarea igienei individuale şi a condiţiilor igienice de preparare, depozitare şi consum a alimentelor, evitarea automedicaţiei în situaţia apariţiei unor simptome de boală diareică sau alte boli, prezentarea imediat pentru consult de specialitate la medicul de familie.
Se are în vedere, de asemenea, asigurarea condiţiilor de izolare pentru eventualele cazuri de boli transmisibile depistate şi desemnare a spitalelor şi asigurarea de locuri de spitalizare pentru pacienţii cu boli transmisibile şi a transportului în condiţii de izolare a pacienţilor cu astfel de boli la unităţile sanitare desemnate.
Totodată, se va organiza un sistem de supraveghere cu raportare imediată a unor afecţiuni, precum boli diareice nespecifice, holeră, febră tifoidă, tetanus, hepatită acută virală tip A, dizenterie, salmoneloză, antrax, pediculoză, sabie, leptospiroza ca şi unor boli cu transmitere aeriană (tuberculoză, rujeolă, rubeolă, oreion, varicelă, etc).
Ministerul Sănătăţii se va preocupa de asigurarea medicamentelor, materialelor sanitare necesare prin scoaterea din rezerva pentru situaţii speciale şi trimiterea în judeţele afectate a necesarului întocmit şi solicitat de autorităţile de sănătate publică locale.
În judeţele afectate de inundaţii, Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene continuă supravegherea epidemiologică a populaţiei din zonele afectate şi în special a persoanelor sinistrate, continuă
Direcţiile de Sănătate Publică acţionează pentru dezinfectarea cu substanţe clorigene a fântânilor inundate, precum şi supravegherea respectării regulilor de igienă individuală şi colectivă a persoanelor aflate în centrele temporare de primire a sinistraţilor, supravegherea respectării regulilor de igienă privind alimentaţia populaţiei din zonele afectate în vederea prevenirii apariţiei bolilor cu transmitere digestivă, acţiuni de educare/informare a populaţiei.
Ministerul Sănătăţii a organizat un sistem de raportare zilnică a situaţiei din teritoriu. Eugen Nicolăescu a cerut tuturor direcţiilor de sănătate publică să colaboreze cu autorităţile locale pentru prevenirea apariţiei unor epidemii. (Rompres)