Ministerul Sănătăţii va lua o decizie numai după ce propunerea CNAS va fi supusă unei dezbateri publice în care sunt chemaţi să-şi prezinte punctul de vedere medicii de familie, medicii în general, farmaciştii, alte categorii de profesionişti în domeniul Sănătăţii.
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, are convingerea că numai în urma unei astfel de dezbateri va fi identificată soluţia cea mai potrivită pentru asigurarea medicamentelor necesare cetăţenilor.
Eugen Nicolăescu apreciază că starea de tensiune din rândul medicilor de familie nu este justificată şi îi invită pe aceştia să aibă încredere că vor fi consultaţi şi se va ţine cont de părerea lor atunci când se va lua această decizie foarte importantă.
Asociaţia Medicilor de Familie din Bucureşti şi-a prezentat pe 30 martie punctul de vedere în legătură cu acest subiect. Astfel, medicii de familie nu sunt de acord cu preluarea plafonului de medicamente de la farmacii şi de investigaţii, în condiţiile unui buget vădit insuficient, a afirmat dr. Rodica Tănăsescu, membru în Consiliul de Conducere al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti (AMF-B). Ea a adăugat că eforturile de ameliorare a asistenţei acordate bolnavilor sunt parţial zădărnicite de accesul limitat al acestora la medicamente.
Ei consideră că nu există nici un temei moral pentru ca un pacient să aibă prioritate asupra altui pacient, sau o suferinţă să aibă prioritate faţă de altă suferinţă. În condiţiile unui fond de medicamente insuficient, nu este rolul medicului de familie să stabilească cui îi dă şi cui nu îi dă reţetă, sau - la limită - pe cine salvează şi pe cine nu. (Rompres)