Conform datelor furnizate de "Samusocial", în capitală există peste 5.000 de persoane fără adăpost, din care 70% sunt originare din Bucureşti. În ultimii cinci ani, numărul femeilor din această categorie a crescut ajungând la 30% din totalul persoanelor. Acest procent este o consecinţă a faptului că foarte multe familii au ajuns în stradă din cauza situaţiei financiare precare. Majoritatea oamenilor au vârsta cuprinsă între 40 şi 55 de ani, iar aproximativ 20% din cazuri au identificat ca principal motiv pentru care ajung în stradă, conflictul familial.
Din echipa de noapte fac parte un medic şi un asistent medical, care au capacitatea de a face o evaluare pluridisciplinară ce cuprinde atât problemele medicale, cât şi pe cele sociale. Cele mai frecvente afecţiuni identificate la persoanele consultate sunt cele legate de problemele respiratorii, cardiovasculare şi gastro-intestinale.
"O dată cu ajutorul primit din partea "Ozone" am reuşit să ducem la îndeplinire un proiect mai vechi, acela de a avea încă un echipaj mobil de noapte, care să poată ajuta în mod constant persoanele fără adăpost din capitală. Astfel, datorită sprijinului "Ozone", numărul ieşirilor pe timp de noapte s-a dublat şi vom putea acorda îngrijiri medicale şi asistenţă socială unui număr mai mare de oameni aflaţi în situaţii dificile", spune Isabelle Duportal, director executiv al "Samusocial" din România.
Echipajul mobil acţionează conform unor proceduri standard, stabilite anterior. Înainte de plecare se stabileşte traseul, prima parte a nopţii fiind destinată îngrijirilor medicale (pansamente, tratamente oferite direct în stradă) şi monitorizării pacienţilor în serile anterioare. Partea a doua a nopţii este rezervată mai mult identificării altor persoane care au nevoie de asistenţă medicală sau socială. O parte din persoanele întâlnite, în funcţie de gravitatea problemelor medicale, sunt orientate către Centrul de Adăpost "Samusocial" pentru a fi ţinute sub supraveghere.
În luna aprilie, "Ozone Laboratories" va dona către "Samusocial" medicamente care vor asigura necesarul echipelor până la sfârşitul acestui an.
În fiecare iarnă, "Samusocial" acordă lunar sprijin şi îngrijiri medicale pentru aproximativ 700 de persoane fără adăpost din Bucureşti. Anual, cabinetul social al "Samusocial" din România oferă aproximativ 6.000 consultaţii medicale, în timp ce echipele mobile acordă îngrijire socială şi medicală pentru 2.200 de persoane.
Conform statisticilor "Samusocial", în perioada 2001- 2004 s-a constatat o creştere a femeilor care au ajuns în stradă. De asemenea, a crescut numărul tinerilor între 20 şi 30 de ani care trăiesc pe străzi.
La nivelul întregii ţări există un număr de 15.000 de oameni fără o casă stabilă, iar o persoană fără adăpost moare în fiecare zi din cauza frigului.(Rompres)