Potrivit acestor studii, subiecţii care consumau până la patru pahare pe zi aveau un grad de mortalitate mai scăzut decât cei care nu au reînceput să bea.
Însă cercetătorii subliniază că această diferenţă pare să se explice mai mult prin starea precară de sănătate a nebăutorilor decât prin efectele benefice ale alcoolului asupra băutorilor.
"Aceste concluzii trebuie să-i invite la prudenţă pe medici atunci când le recomandă pacienţilor un consum foarte moderat de băuturi alcoolice deoarece, potrivit analizei mai multor studii, efectele benefice ale alcoolului par să fie mai mult aparente decât reale", a subliniat Tim Stockwell, de la Centrul de cercetare pentru intoxicaţii alcoolice de la Universitatea Victoria din vestul Canadei.
Aceşti cercetători au analizat 54 de studii efectuate în America de Nord, Europa, Asia şi Caraibe şi estimează că ele nu permit extragerea unei concluzii în privinţa virtuţilor alcoolului în cantitate moderată pentru sănătate.
Un consum moderat de alcool este considerat între două şi patru pahare pe zi.
"ªtim că persoanele mai în vârstă băutoare de alcool ocazional (unul sau două pahare pe săptămână) sunt în general într-o stare de sănătate mai bună decât cei din aceeaşi categorie de vârstă care nu beau deloc", a notat Kaye Fillmore, de la Universitatea California din San Francisco (vest) şi coautor al studiului.
Studiul a fost iniţiat de cardiologul britanic Gerry Shaper şi a fost finanţat în special de Australian Alcohol Education and Rehabilitation Foundation.(Rompres)