Preşedintele SRMI a subliniat faptul că statisticile arată că 80% dintre români sunt examinaţi, diagnosticaţi şi trataţi de către medici internişti, ceea ce presupune ca aceştia să cunoască mereu cele mai noi studii şi cercetări şi să fie la curent cu ultimele descoperiri în domeniu.
Referindu-se la recunoaşterea diplomelor româneşti în ţările UE, prof. dr. Ion Bruckner a opinat că că se va ajunge ca acestea să fie vor recunoscute. El a reamintit că, până în 1948, diplomele româneşti erau echivalente cu cele din Franţa, dar România a cerut atunci să nu mai fie recunoscute. Preşedintele SRMI a subliniat că, pentru a obţine dreptul de liberă practică în ţările din UE, condiţiile sunt foarte severe.
Medicina înseamnă în aceste ţări (cu excepţia Italiei), şase ani de facultate şi alţi şase ani de specializare, în total 12 ani, iar pentru medicina de familie - 9, ani a explicat prof. dr. Bruckner, adăugând că absolvenţii de medicină din România reuşesc la aceste examene, peste jumătate dintre ei plecând în străinătate.
Preşedintele SRMI a afirmat că, de-a lungul anilor, medicina internă a suferit un proces de specializare şi supra-specializare.Fără a contesta acest proces, EFMI consideră esenţială pregătirea generală, unitară, singura care permite o privire de ansamblu asupra unui bolnav, a subliniat prof. dr. Bruckner.
EFMI este cea mai importantă asociaţie profesională de gen din Europa, cuprinde 30.000 de medici din 30 de ţări membre, dintre care patru nu sunt europene, respectiv Algeria, Israel, Tunisia şi Turcia.(Rompres)