De asemenea, farmacistul mai poate acţiona în interesul bolnavului, în limita competenţelor sale, atunci când pacientul care adresează o solicitare de eliberare a unui medicament fără a avea o prescripţie medicală: se află în tranzit şi nu îşi poate continua tratamentul; se află în mediul rural, într-o localitate care are cabinet medical, dar în care nu este prezent medicul, sau se află într-o localitate în care nu există cabinet medical.
Alte situaţii în care farmacistul poate elibera un medicament sunt cele de urgenţă în care farmacistul va decide, după caz, eliberarea unui medicament pe o durată limitată până la obţinerea unei prescripţii, cu îndrumarea pacientului către medicul de familie, centrul de sănătate sau permanenţă, compartimentul sau unitatea de primire a urgenţelor sau apelarea numărului 112.
Protocolul semnat vineri conţine şi o serie de principii care trebuie respectate într-o unitate farmaceutică.
Astfel, farmacistul va utiliza toate cunoştinţele profesionale pentru a veni în sprijinul pacientului. Pentru a realiza un serviciu de calitate, farmacistul va solicita pacientului sau aparţinătorului acestuia toate informaţiile legate de urgenţa cererii sale: medicaţie curentă, alte afecţiuni, alergii sau alte aspecte care pot influenţa decizia farmacistului luând în considerare afecţiunea pentru care se solicită medicamentul, grupa terapeutică etc.
În funcţie de gravitatea situaţiei prezentate, farmacistul va încerca să ia legătura cu medicul curant al pacientului sau cu un alt medic. Orice intervenţie de acest tip va fi însoţită şi de recomandarea farmacistului ca pacientul să se adreseze imediat medicului.
În cazul copiilor, eliberarea unui medicament va fi însoţită obligatoriu de recomandarea către părinţi de a consulta în cel mai scurt timp medicul de familie, medicul curant sau de a apela numărul 112, a precizat Eugen Nicolăescu. El a adăugat că dozele eliberate pot fi pentru maxim 24 ore în zilele lucrătoare şi maxim 72 de ore pentru sfârşitul de săptămână.
Medicamentele psihtrope şi stupefiante nu fac obiectul acestui Protocol, a accentuat ministrul sănătăţii.
Dl. Eugen Nicolăescu a mai spus că reprezentanţii ministerului şi cei ai farmaciştilor vor supraveghea desfăşurarea activităţii la nivelul farmaciilor, conform competenţelor, iar Colegiul Farmaciştilor va completa Codul Deontologic prin preluarea prevederilor din Protocol.
Semnarea documentului a fost necesară din cauza faptului că, în ultima perioadă, MS a primit mai multe sesizări potrivit cărora în unele farmacii s-a luat decizia de a nu se mai elibera nici măcar dozele de urgenţă.
De la nerespectarea totală a legii s-a ajuns chiar la nerespectarea Codului deontologic care prevedea că pentru cazurile de urgenţă farmaciştii profesionişti pot elibera dozele necesare. Din păcate, situaţiile au fost create de vânzători care nu au pregătire farmaceutică.
MS a considerat şi consideră această acţiune o campanie de compromitere a reformelor din sistemul de sănătate. Cei care se află în spatele acestei situaţii au încercat să organizeze crize artificiale, crize care ar fi justificat incompetenţa celor care au condus sistemul înainte.
În acest caz, MS a sesizat şi organele abilitate să ancheteze cine stă în spatele unei astfel de campanii.
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor, farm. Magdalena Bădulescu, a menţionat că aceste măsuri au fost luate în interesul populaţiei şi a atras atenţia ca situaţiile de excepţie să nu devină obişnuinţă. Farmacistul trebuie să înţeleagă că nu se poate substitui medicului, a subliniat farm. Bădulescu.
La rândul său, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România a subliniat că aceste precizări au fost necesare pentru a preveni automedicaţia. El a evidenţiat că raportul dintre medicamentele etice şi cele fără prescripţie medicală este de 28-30% automedicaţia.(Rompres)