În judeţele Iaşi, Neamţ, Vaslui, Mureş şi Harghita serviciile neonatale au fost ierarhizate pe 3 nivele. După acest nou concept cazurile vor fi direcţionate către maternităţi în funcţie de gradul de complexitate al naşterii. Către nivelul I, considerat baza, vor fi direcţionate cazurile mai uşoare, fără complicaţii, la nivelul III, reprezentat de un Centru Regional, vor fi direcţionate cazurile complicate.
Modernizarea structurilor şi serviciilor din domeniul neonatologiei a început în anul 2003, când Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare au demarat proiectul de neonatologie -„RoNeonat”. Bugetul alocat de către partenerul elveţian a fost de 6 milioane franci elveţieni care au fost folosiţi pentru achiziţionarea de echipamente, pentru instruirea personalului în clinici de specialitate din Elveţia. Partea română a pus la dispoziţie 40 miliarde lei pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi instruirea personalului la nivelul celor 23 de maternităţi incluse în acest program.
De asemenea, cu ajutorul proiectului „RoNeonat”, Ministerul Sănătăţii a introdus de curând conceptul de regionalizare a serviciilor de neonatologie. Aceasta presupune ierarhizarea serviciilor neonatale pe 3 nivele în cadrul unei regiuni unde au loc aprox. 10 000 -20 000 de naşteri/an.
Există două astfel de regiuni incluse în program:
-Regiunea „Iaşi”, incluzând judeţele Iaşi, Neamţ şi Vaslui, cu un număr total de 13 maternităţi, Centrul Regional de nivel III aflâdu-se la maternitatea Cuza-Voda, Iaşi;
-Regiunea „Mureş”, incluzând judeţele Mureş şi Harghita, cu un număr total de 10 maternităţi, Centrul Regional de nivel III aflându-se la Spitalul Judeţean Mureş.(Biroul de presă al Ministerului Sănătăţii)
