Astfel, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este abilitată să utilizeze fondurile alocate cu această destinaţie în baza actelor adiţionale la contractele derulate în anul 2005. Măsura se aplică şi în cazul contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate şi unităţile sanitare prin care se derulează programe de sănătate pentru care nu se organizează licitaţie la nivel naţional.
Necesitatea prelungirii Contractului –cadru este impusă de faptul că unităţile sanitare trebuie să cunoască bugetul pe întreg anul 2006 în vederea stabilirii unui plan de management, respectiv a unui plan de achiziţii pentru care trebuie respectate procedurile legale.
Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate apreciază că nu a fost încă posibilă promovarea unui nou contract –cadru, în corelaţie cu reforma propusă, deoarece, deşi legea privind reforma în sănătate a fost adoptată de către Parlament, în luna februarie 2006, Curtea Constituţională a întârziat cu peste o lună luarea unei decizii.
Prin Contractul- cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate se stabilesc anual condiţiiile contractării cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.
Contractul-cadru 2005 se va prelungi şi în 2006, urmând ca, la intrarea în vigoare a pachetului legislativ privind reforma în Sănătate, acesta să fie corectat în aşa fel încât să se pună în acord toate prevederile legale şi politicile din domeniu sanitar.
Astfel, în baza contractului cadru, MS şi CNAS vor opera câteva modificări, prin ordin comun, în ceea ce priveşte:
- modificarea tarifului pe caz ponderat, astfel încât să se realizeze o serie de corecţii care să atenueze disfuncţionalităţile referitoare la stabilirea tarifului, care, în momentul de faţă, este calculat cu multă imoralitate şi după criterii de natură subiectivă ce ţin, în special, de prietenii politice
- introducerea unui sistem de interesare a furnizorilor de medicamente pentru nedepăşirea bugetelor alocate cu scopul de a creşte volumul fizic de desfacere la preţuri mai mici şi descurajarea escaladării consumului de medicamente
- demararea organizării licitaţiilor naţionale de achiziţii a medicamentelor (Comunicat de presă, MS)