Pentru ei, este vorba de o formidabilă provocare. "Experienţa bătrâneţii este pe cale să se schimbe. Există un număr fără precedent de persoane ce sunt pe punctul de a atinge o vârstă înaintată, iar această generaţie, la fel ca şi următoarele, are posibilitatea de a trăi mai mult şi într-o stare mai bună a sănătăţii."
Această căutare pentru a împinge cât mai departe limitele bătrâneţii, alimentează o industrie înfloritoare, cu o cifră de afaceri de 56 de miliarde de dolari pe an, dar care funcţionează, uneori, în dispreţul sănătăţii oamenilor.
Business Week s-a aplecat asupra cazului unui institut californian specializat în lupta împotriva îmbătrânirii. Dr. Ron Rothenberg, directorul acestuia, în etate de 60 de ani, le propune pacienţilor săi "regimuri pe măsură, pe bază de pilule dietetice şi de hormoni, care îi vor face să se simtă mai tineri şi să trăiască mai mult". Ca 1 500 dintre confraţii săi din Statele Unite, Rothenberg face parte dintr-o organizaţie profesională denumită American Academy of Anti-Aging Medecine /A4M/, care "eliberează un certificat unor medici care vor să îşi înscrie pe plăcuţă această specialitate. A4M organizează conferinţe, vinde cărţi şi DVD-uri pe tema luptei împotriva îmbătrânirii, şi îi informează pe pacienţii aflaţi în căutarea celei mai apropiate clinici".
Pe lângă o gamă de vitamine şi suplimente dietetice, industria combaterii îmbătrânirii prescrie testosteron sub formă de gel şi injecţii cu hormon uman de creştere /HGH/. Acest gen de tratament stârneşte, însă, numeroase controverse de ordin medical.
Adversarii acestei industrii denunţă faptul că ea nu este complet supusă controlului Food & Drug Administration, agenţia
Numai că, "atunci când este vorba de îmbătrânire, consumatorilor puţin le pasă de ştiinţă", scrie The Scientist. "Internetul este saturat de cererile a mii de persoane, care mor de dorinţa de a lua un medicament care să încetinească, să stopeze ori să inverseze inevitabilul proces. Această dorinţă insaţiabilă de ceva care nu există încă, îi face pe oameni să se ofere drept cobai şi să cheltuiască milioane, ori chiar miliarde de dolari pe produse nerecunoscute de ştiinţă. În unele cazuri, oamenii nu ştiu nici măcar ce iau", scrie - uimit - semnatarul articolului din The Scientist, "revista ştiinţelor vieţii".(Rompres)