Ungaria dispune deja de un stoc de 20.000 de doze de vaccin care poate fi utilizat pentru vaccinarea veterinarilor, crescătorilor de păsări şi altor persoane care intră în contact cu păsările, a adăugat el.
Ministrul român al sănătăţii, Eugen Nicolaescu şi-a exprimat intenţia de a se întâlni vineri cu oficiali ai Omninvest pentru a discuta despre utilizarea medicamentului în ţara sa, situaţie în care autorităţile statului român în domeniul sănătăţii vor trebui să emită o aprobare separată în acest sens.
Jeno Racz a declarat că Ungaria poate fie să vândă României doze ale vaccinului fie să împartă cu ţara vecină tehnologia şi metodele utilizate pentru fabricarea vaccinului, în condiţii care urmează a fi perfectate. Omninvest, a cărui capacitate de producţie curentă este de 500.000 doze de vaccin săptămânal, s-a oferit de asemenea să instituie o societate mixtă în România pentru a produce vaccinul, a precizat ministrul ungar.
Guvernul Ungariei a subvenţionat Omninvest cu două miliarde de forinţi (9,4 milioane de dolari SUA sau 7,7 milioane de euro) pentru a-şi extinde capacitatea de producţie. În schimb, societatea a fost de acord să ofere statului 14 % din venituri.
România şi Ungaria au raportat numeroase cazuri de păsări infectate cu virusul de tip H5N1, dar până în prezent nici un caz transmis oamenilor.
Ungaria a anunţat, în octombrie 2005, că vaccinul preparat de Centrul Naţional de Epidemiologie împotriva virusului de tip H5N1 al gripei aviare este pregătit pentru a fi eficient pentru fiinţe umane.(Rompres)