Dl. Eugen Nicolăescu s-a referit şi la faptul că Ministerul Sănătăţii se află în faza selectării unui consultant internaţional pentru construirea spitalelor regionale care să lucreze împreună cu managerii de spitale.
Ministrul Sănătăţii a vizitat Departamentul de Terapie Intensivă, Clinica de Transplant Renal, de Transplant Hepatic şi a apreciat activitatea depusă de corpul medical din aceste unităţi. El s-a întreţinut cu pacienţii şi cu personalul medical, interesându-se de problemele pe care le au. Una dintre paciente i-a solicitat ministrului Sănătăţii să aibă în vedere repartizarea unui medic în comuna în care locuieşte, comună care se află în judeţul Olt.
Dl. Eugen Nicolăescu a spus că Ministerul Sănătăţii are în vedere construirea de cabinete medicale în comunele din ţară, astfel încât să-i atragă pe medici. El şi-a exprimat speranţa că în doi ani acestea ar putea să fie realizate.
În legătură cu fondurile alocate Institutului Clinic Fundeni, ministrul sănătăţii a menţionat că diferenţa între ceea ce se primeşte şi ceea ce este necesar este foarte mare şi de aceea trebuie făcute calcule pentru a vedea costurile reale din spital. El a precizat că transplantul va fi finanţat separat prin programul pentru transplant, iar prin această separare, spitalul va fi degrevat de o parte bună din cheltuieli.
Dl. Eugen Nicolăescu s-a referit şi la o analiză a principalelor spitale bucureştene privind finanţarea, din care a reieşit că Institutul Oncologic, Institutul "C.C. Iliescu" şi Institutul Fundeni au fost defavorizate faţă de alte spitale care au avut susţinere politică sau prieteni. Finanţarea se face pe baza contractului cadru, care va fi aplicat de la 1 iulie 2006. Până atunci, unităţile sanitare vor fi plătite în baza contractului din 2005, care va fi prelungit.
Dl. Eugen Nicolăescu a cerut directorilor unităţilor sanitare vizitate ca până la 20 martie să-şi reactualizeze necesarul pentru a se face o finanţare cât mai bună. El a cerut ca cei doi specialişti în transplant, prof.dr. Irinel Popescu şi prof.dr. Ionel Sinescu, să înainteze costurile reale pentru transplant pentru a obţine finanţarea necesară. Prof.dr. Irinel Popescu a spus că Agenţia Naţională pentru Transplant a început să funcţioneze şi are costurile necesare, inclusiv defalcate pe medicamente şi materiale sanitare necesare pentru transplant.
În zilele următoare, specialiştii în transplant din Bucureşti, Târgu Mureş şi din celelalte centre se vor întâlni pentru a discuta despre finanţarea transplantului.
Prof.dr. ªerban Marinescu, directorul Institutului Clinic Fundeni, i-a prezentat ministrului priorităţile pentru această unitate. Astfel, pe lângă informatizare care deja urmează să se facă, o altă prioritate este a restructurării şi redimensionării spaţiului pentru primiri urgenţe şi pentru ambulatoriu. El a menţionat că pacienţii nu trebuie să ajungă imediat în spital, ci mai întâi trebuie să treacă pe la specialiştii din ambulatoriu. O altă prioritate este aceea a asigurării cu medicamente şi materiale sanitare, dar şi asigurarea service-ului pentru aparatura medicală pentru care spitalul însă nu a primit finanţare.(Rompres)