Potrivit dr. Vasile Cepoi, această alternativă urmăreşte reducerea marketingului agresiv al firmelor. El a menţionat că până în prezent în România oferta era mai mare decât cererea şi sistemul s-a dezvoltat disfuncţional. Sistemul trebuie să-şi caute mecanisme de protejare, a subliniat directorul executiv al CNAS.
O a doua modalitate aflată în atenţia CNAS este aceea de a determina prescriptorul, adică medicul, să-şi limiteze prescrierile.Prin această modalitate, banii care rămân din suma alocată fiecărui medic pot fi utilizaţi pentru nevoile sale.
Există un risc, a recunoscut directorul executiv al CNAS, în acest mecanism ca medicul să nu mai consulte. De aceea, trebuie să se stabilească anumite criterii în funcţie de cazuistică, de grupe de boli.
Un alt risc care ar apărea în această a doua situaţie ar fi acela ca medicul specialist să-i trimită scrisoare medicală medicului de familie şi să prescrie un anume tratament care comportă cheltuieli.
Dr. Vasile Cepoi a spus că a avut mai multe întâlniri cu medicii şi a reieşit că trebuie să se facă nişte schimbări pentru ca lucrurile să funcţioneze cum trebuie.(Rompres)