Factori infecţioşi redutabili sunt virusurile hepatitice. Virusul hepatitic B este răspunzător de producerea cancerului hepatic, virusul hepatic tip C se transmite de la mamă la copil şi aproape matematic după 10-15 ani de evoluţie a unei asemenea hepatite cronice cu persistenţa virusului copilul face un cancer de ficat. Un factor de risc îl poate constitui şi iradierea femeii însărcinate.
Referindu-se la leucemii, prof. dr. Constantin Arion a menţionat că sunt cazuri în care transplantul este strict indicat. În străinătate există reţele de registre de donatori şi când este nevoie de un donator se face apel în toată lumea pentru un astfel de transplant. În România nu există încă un registru de donatori voluntari. În vederea întocmirii unui asemenea registru, între Clinica de Hematologie de la Fundeni, Clinica din Regensburg (Germania) şi Institutul Gaslini (Genova) există un plan de colaborare. Când acest registru va fi finalizat şi va fi recunoscut pe plan internaţional Clinica de Hematologie de la Fundeni va intra în acest circuit, a precizat prof. dr. Constantin Arion.
El a adăugat că registrul este extrem de important în condiţiile în care părinţii copilului sunt în majoritatea cazurilor doar pe jumătate compatibili cu micuţul pacient. ªeful Clinicii de Pediatrie a spus că anul trecut s-au efectuat şapte transplanturi, iar pentru acest an şi-au propus să facă zece. Transplantul se poate face de la vârsta de sugar, neexistând contraindicaţii, însă este mai complicat. Costul unui transplant autolog este între 30-35.000 euro iar pentru un transplant alogen (cu celule STEM de la donator fie că este familia sa sau nu) costă între 50-70.000 euro, ceea ce reprezintă jumătate din costurile practicate în clinicile din afară.
Anual la Clinica de Pediatrie de la Fundeni se internează între 30 şi 35 de cazuri noi de leucemie acută limfoblastică, 5-10 cazuri de leucemii mieloblastice, circa 50 cazuri noi de boală Hodgkin, 30-35 de limfoame non-Hodgkin. La acestea se mai adaugă tumori solide renale, neuroblastom în jur de 20-25 cazuri. Într-un an, sunt spitalizate aproximativ 100 cazuri noi de malignităţi ale sângelui. Tratamentul este de doi ani, doi ani şi jumătate, în situaţia în care evoluţia este normală.
În România, potrivit estimărilor sunt între 100 şi 150 cazuri de leucemii acută limfoblastică anual, comparabil cu numărul cazurilor din străinătate.(Rompres)