Va fi organizată o licitaţie internaţională pentru contractarea unui consultant specializat, care va putea da cele mai bune soluţii pentru construirea unui spital de urgenţă la standarde europene. Consultantul desemnat de minister va sosi la Sibiu peste trei luni.
Dl. Eugen Nicolăescu a apreciat că actualul spital judeţean din Sibiu "este depăşit din toate punctele de vedere, mai ales ca bază materială, însă are specialişti foarte buni, care au nevoie de sprijin."
Ministerul Sănătăţii va încheia un parteneriat cu Primăria Sibiu pentru construirea noului spital de urgenţă. Conform primarului Klaus Johannis, municipalitatea va pune la dispoziţie cel puţin 5 hectare de teren pentru construcţia noului spital.
« Am identificat deja două locaţii posibile pentru construcţia spitalului de urgenţă, pe care le-am prezentat ministrului. Una din locaţii este un poligon părăsit de la marginea oraşului, iar cealaltă este în Zona Industrială Vest, în apropierea Aeroportului. Vom începe viabilizarea zonei pentru a fi pregătiţi pentru noul spital” a spus Klaus Johannis.
Amenajarea primului spital clinic de urgenţă în municipiul Sibiu a primit acordul ministrului sănătăţii în urmă cu zece zile.
Sibiul este un oraş cu o mare atractivitate turistică, iar faptul că anul viitor oraşul va avea statutul de Capitală Culturală Europeană trebuie să fie un motiv în plus pentru a îmbunătăţi calitatea tuturor serviciilor la nivel local, inclusiv a celor de asistenţă medicală de urgenţă, afirma primarul Johannis într-o scrisoare adresată cu câteva luni în urmă Ministerului Sănătăţii.
Deocamdată, bolnavii sibieni sunt plimbaţi de la un spital la altul pentru a face toate investigaţiile medicale necesare. De mai bine de o jumătate de secol, în judeţul Sibiu nu s-a mai construit nici un spital nou, de stat. Singura investiţie notabilă în domeniul medical a fost apariţia primei clinici medicale private, aparţinând omului de afaceri dr. Ilie Vonica. Clădirile în care funcţionează în prezent Spitalul Clinic Judeţean Sibiu sunt vechi de peste un secol.
Viitorul spital de urgenţă de la Sibiu va rezolva în mare parte şi problemele accidentaţilor de pe drumurile europene care tranzitează judeţul.
În ultimii ani, în judeţul Sibiu a crescut alarmant numărul accidentelor rutiere, mai ales cele soldate cu morţi. În prezent, judeţul Sibiu ocupă locul al doilea pe ţară, după Bucureşti, la numărul accidentelor de circulaţie.
Tronsonul Sibiu - Veştem deţine locul întâi pe ţară în ceea ce priveşte numărul de accidente rutiere. În viitorul apropiat, Sibiul va deveni un nod important pe culoarul IV paneuropean şi punct de legătură cu autostrada Borş-Braşov.
Deocamdată, cele mai grave cazuri de urgenţă din Sibiu sunt preluate de spitalele de urgenţă din Cluj şi Mureş.(Rompres)