Dentistul german Ulrich Volz este convins că în doar câţiva ani, metoda descrisă mai sus va fi depăşită. "Peste cinci ani nu prea vor mai exista pacienţi care să mai accepte implantul din metal", spune el. Volz a elaborat o alternativă: din ceramica obţinută din oxid de zirconiu, realizează dinţi artificiali, implanturi care sunt mult mai dure decât cele din titan. Inventatorul ceramicii a şi făcut deja o mie de implanturi la pacienţii săi cu acest material, pentru care a primit aprobările necesare şi care este total nemetalic.
Medicii folosesc deja de ani de zile ceramica din oxid de zirconiu, care poate suporta multă greutate, construind, de pildă, proteze de şold. În Ungaria din acest material s-au realizat coroane şi punţi dentare. Dar înaintea doctorului Volz, nimeni nu a utilizat această ceramică ca implant dentar. După primele succese, stomatologul german şi-a înfiinţat propria firmă de preparare a materialului.
Oxidul de zirconiu seamănă mult mai bine cu dinţii adevăraţi decât titanul folosit până acum, explică Volz, care în 1991 era stomatologul cel mai tânăr din Germania. După implantarea ceramicii de zirconiu, gingia creşte şi acoperă implantul, cum se întâmplă cu dintele adevărat. Este mult mai scăzută eventualitatea unor infecţii, decât în cazul materialelor sintetice. Din acest punct de vedere, în mod foarte curios, dinţii din ceramică sunt mai grijulii cu gingiile, decât dinţii naturali. Rezistenţa la rupere, la spargere a ceramicii de zirconiu este de 3-4 ori mai mare decât în cazul titanului. Materialul nu este rigid şi nici fragil, ci este atât de dur încât din cuţitele făcute din ceramica respectivă se poate tăia şi oţelul. Ceramica este folosită şi la fabricarea scuturilor care apără navele cosmice de supraîncălzire, sau la frânele maşinilor sport.
Dinţii din ceramică de oxid de zirconiu, realizaţi de doctorul Volz, sunt făcuţi dintr-o singură bucată, împreună cu partea de implant care fixează dinţii în os. Din acest motiv, pentru implantarea lor este necesară doar o singură intervenţie chirurgicală, pe când în cazul implanturilor de titan este nevoie de trei operaţii. Un alt avantaj al noului dinte artificial este culoarea, care este alb deschis. În cazuri normale, gingia creşte peste şi acoperă aceste implanturi, deci nu se văd, dar dacă, după ani mai mulţi, gingia începe să se retragă, ceramica alb deschis este totuşi mult mai estetică decât un şurub strălucitor de metal.
Doctorul Volz spune că implantul de titan dă foarte rar - în cazul a circa 0,5 la sută din pacienţi - fenomene alergice. În schimb, oxidul de zirconiu s-a dovedit a fi neutru din punct de vedere biologic.
Implantul de oxid de zirconiu are un singur dezavantaj, acela că producerea sa presupune costuri mai mari. (Rompres)