Dr. Rodier Guenel a explicat că epidemia de gripă aviară s-a extins. În Turcia au apărut cazuri la om, în Ucraina la păsările domestice şi în
Reprezentantul OMS a spus că bazinul Mării Negre este afectat aproape în întregime de gripa aviară, iar experţii sunt preocupaţi de aplicarea unor măsuri suplimentare pentru ca virusul să nu se transmită la om.
Dr. Rodier Guenel a menţionat că a venit pentru a doua oară în România la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru o reevaluare a situaţiei, ţinând seama de noile date.
Directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a spus că până în prezent s-au înregistrat opt cazuri umane cu suspiciune de gripă aviară, care nu s-a confirmat. În trei cazuri s-a identificat virusul H3N2 pozitiv, un virus de gripă umană.
De la începutul iernii şi până în prezent au fost doar 35 de cazuri de gripă umană în România, şapte necesitând internare. Specialistul a făcut apel către populaţie să nu ia medicamentul antiviral Tamiflu fără recomandarea medicului, deoarece poate dezvolta rezistenţă la alţi viruşi.
"Virusul gripei aviare nu a ieşit din România şi nu va ieşi curând. În scurt timp, toată Europa se va confrunta cu acest virus, ca de altfel şi SUA. Ne aflăm în stare de prepandemie", a subliniat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
El a făcut apel în repetate rânduri ca populaţia să folosească cât mai mult apa şi săpunul şi a menţionat că, în mod normal, fiecare om ar trebui să folosească cel puţin patru litri de apă pe zi, doi litri pentru băut şi minim doi litri pentru igiena personală.
O altă măsură care trebuie neapărat respectată este aceea a ţinerii păsărilor în curte, închise.
Referindu-se la virusul gripei spaniole - care a provocat pandemia din 1918 şi a dus la moartea a aproximativ 50 de milioane de oameni - recent analizat în laboratoarele medicale, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a subliniat că utilizarea pe maimuţe s-a amânat cu aproximativ doi ani din motive de biosecuritate.
El a menţionat că diferenţa din punct de vedere structural nu a fost mare faţă de virusul din 1918, dar a reieşit că poate da rezistenţă la Tamiflu.
În legătură cu apariţia unor noi focare în zona Dobrogei, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a explicat că păsările migratoare recunosc aceleaşi culoare de zbor şi ele pleacă şi revin transportând şi viruşii.
O altă problemă care se ridică în lupta cu virusul gripei aviare este, nu în ultimul rând, cea a costurilor mari.
Directorul Institutului "Matei Balş" a spus că nici o
OMS încearcă să găsească donatori care să sprijine ţările afectate de gripa aviară, deci şi România. Printre potenţialii donatori s-ar afla USAID, Banca Mondială, Comisia Europeană.