Comisia Europeană a cerut ţărilor UE să-şi revizuiască estimările de risc şi măsurile aplicate până în prezent în zonele de pericol major, cu scopul aprobării de noi restricţii, în special reţinerea în incinte închise a tuturor păsărilor domestice, a informat purtătorul comunitar sanitar, Philip Tod. Această idee a fost discutată la o reuniune a Comisiei Permanente a Reţelei Alimentare a UE - formată din experţii Celor 25 – desfăşurată săptămâna trecută la Bruxelles, informează ziarele Estrella Digital şi El Periodico.
Din octombrie anul trecut, în aceste zone se interzice creşterea în aer liber a păsărilor domestice şi este obligatorie ţinerea lor într-un mediu închis, deşi UE a aprobat ca această măsură să fie mai flexibilă în acele ţări care au decis acest lucru, mai ales pe timp de iarnă, astfel încât să fie restabilite restricţiile la primăvară, odată cu venirea păsărilor migratoare. Însă apariţia în lanţ a focarelor de infecţie în diferite ţări ale Uniunii a determinat unele membre, precum Franţa, Olanda şi Germania, să întărească măsurile privind ţinerea obligatorie în mediu închis a păsărilor de curte.
Alte ţări europene vecine care nu sunt membre ale Uniunii, precum Elveţia, au adoptat la rândul lor măsuri de prevenire. Franţa, principalul exportator de păsări din UE, a anunţat miercuri reţinerea în incinte închise a tuturor păsărilor de curte de pe întreg teritoriul naţional, ca măsură preventivă împotriva propagării gripei aviare; anterior, exista o hotărâre care impunea reţinerea păsărilor în locuri împrejmuite, dar în aer liber, în două treimi din departamentele franceze. Păsările aflate în parcurile ornitologice şi zoologice vor fi vaccinate, iar preşedintele Jacques Chirac a cerut trimiterea de ajutoare în Nigeria pentru a combate focarele existente aici.
Olanda, ţara cu cel mai mare număr de ferme avicole din Europa, a dispus extinderea interdicţiilor deja existente. Guvernul olandez s-a alăturat astfel înăspririi măsurilor de prevenire a contagierii şi de reţinere în medii închise a păsărilor domestice în întreaga ţară, atât a celor de companie cât şi a celor din parcurile zoologice, după cum a informat Ministerul Agriculturii. Gripa aviară a determinat sacrificarea masivă a păsărilor în Olanda şi moartea unui veterinar în 2004.
Norvegia a decis întărirea interdicţiei de ţinere închisă a păsărilor de curte în zona meridională a ţării, din apropiere de Marea Baltică, în timp ce alte ţări, precum Belgia, Polonia, Slovacia şi Letonia au pregătit zone extinse unde păsările din captivitate să rămână închise.
Guvernul spaniol preconizează întărirea măsurilor prin suplimentarea personalului la serviciile sanitare externe, având în vedere că punctele de frontieră sunt ”o prioritate” în lupta împotriva gripei aviare astfel încât boala să nu intre în ţară pe cale comercială. Ministrul sănătăţii, Elena Salgado, a asigurat că deocamdată ne aflăm în faţa unei probleme de sănătate a animalelor, însă oricât de ”îngrijorătoare” ar părea ultimele evenimente, OMS nu a modificat gradul de alertă, care a rămas la nivelul 3 de mai multe luni încoace şi care nu se va schimba decât în cazul contagierii oamenilor.
Datele arată că virusul H5N1 circulă de mai mulţi ani în lume, mai ales în sud-estul asiatic, iar din 2003 au fost sacrificate 150 de milioane de păsări şi s-au produs 166 de cazuri de infectări la oameni. În ultimele ore, pe lângă noile focare din teritoriul comunitar, autorităţile sanitare ruse au confirmat detectarea unui focar de infecţie la o fermă avicolă din republica caucaziană Daghestan, la frontiera cu Cecenia. ”Probele prelevate de la doi pui de găină indică prezenţa virusului H5N1”, a informat Nikolai Vlaslov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Control Fitosanitar şi Veterinar din Rusia. Potrivit autorităţilor ruse, aproximativ 50.000 de pui au murit sau au fost contagiaţi de ”păsări sălbatice”.
Experţii Uniunii urmează să dezbată joi aplicarea măsurilor de prevenire astfel încât gripa aviară să nu ajungă în fermele comunitare. UE a aprobat miercuri mai multe programe naţionale menite să întărească detectarea rapidă a oricărui caz de gripă aviară, în valoare de 1,96 de milioane de euro, din care 77.200 de euro vor reveni Spaniei. În faţa temerii că virusul va pătrunde în fermele avicole europene, UE a lansat un apel la calm asigurând că ”a luat toate măsurile de precauţie necesare” pentru a controla orice focar de febră aviară. ”Europenii trebuie să rămână calmi. Nu există nici un motiv de alarmă de a nu consuma carne de pasăre”, a subliniat comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Markos Kyprianou, care toamna trecută se făcuse remacat tocmai prin declaraţii sale alarmiste.(Rompres)