Prof.dr.Paul Stoicescu, directorul institutului, a declarat că această formă de tuberculoză este una la care bacilii sunt rezistenţi la antibiotice. Tratamentul se face pe o perioadă mai lungă, cel puţin 18 luni, cu medicamente mai multe şi mai greu de tolerat. Costul unui astfel de tratament îl depăşeşte de peste 200 de ori pe cel prescris în cazuri de tuberculoză obişnuită.
"Durata tratamentului este foarte lungă, adesea peste 24 de luni. În România, este posibil să avem 700 de astfel de cazuri. În urma ultimei anchete de supraveghere a chimiorezistenţei tuberculozei, efectuate în 2004-2005, cu asistenţă tehnică din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 3% din populaţie ar avea tuberculoză multidrog rezistentă", a mai spus profesorul Stoicescu, adăugând că, în lume, există în jur de 50 de milioane de bolnavi infectaţi cu bacili multirezistenţi. Incidenţa tuberculozei chimiorezistentă este mai mică în ţările Europei de vest comparativ cu cele din est. Această formă de tuberculoză apare fie din cauza pacienţilor care şi-au neglijat tratamentul, fie din cauza medicilor care au prescris greşit medicaţia.
"Sunt cinci tipuri de medicamente foarte greu tolerate, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne acordă sprijinul atâta vreme cât specialiştii sunt siguri că diagnosticul este bine făcut şi în centre specializate", a mai adăugat prof.dr.Paul Stoicescu.
Realizarea centrului a fost posibilă datorită fondurilor nerambursabile obţinute de la Fondul Global pentru combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, care a asigurat şi medicamentele antituberculoase efeciente.
Un alt centru funcţionează la Bisericani, în judeţul Piatra Neamţ, unde sunt disponibile 70 de paturi. OMS a atras atenţia că aceste centre vor trebui preluate şi susţinute de autorităţi. Într-o primă fază vor trebui să aloce bani pentru funcţionarea centrelor, iar peste doi ani şi pentru asigurarea tratamentului.(Rompres)