În contextul în care în luna aprilie va fi realizată o evaluare din partea Comisiei Europene, legată şi de cazuri controversate precum cel al spitalului de psihiatrie de la Poiana Mare, organizaţii precum Centrul de Resurse Juridice consideră colaborarea public - privat mai mult decât necesară.
"Considerăm că o strategie pentru persoanele cu dizabilităţi mintale trebuie să pornească de la o serie de date statistice calitative şi cantitative. Atâta timp cât mereu se porneşte la drum cu fraza că nu se cunosc date privind numărul spitalelor şi pacienţilor, diagnosticele etc., nu cred că se poate vorbi de un plan de acţiuni în acest domeniu”, a declarat luni reprezentantul CRJ Georgiana Pascu, coordonatorul programului „Pledoarie pentru demnitate„, demarat de Centru în anul 2003.
Înaintea oricărui plan de reformă în domeniul sănătăţii mintale este necesară o evaluare în teren a situaţiei reale din România privind atât datele statistice, respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi mintale, cât şi resursele de finanţare, domenii în care o serie de organizaţii activează de mai mult timp.
Promisiuni există încă din momentul publicării Memorandumului Amnesty International din 2004, semnat de ex-ministrul Ovidiu Brânzan, urmate de angajamente, nerespectate însă, din partea fostei echipe ministeriale, conduse de Mircea Cinteză, spun organizaţiile, însă în plan concret nu s-a întâmplat nimic.
Oficialul MS a promis, începând cu luna februarie, găsirea şi aplicarea unei formule practice de colaborare public-privat în cazul centrelor de sănătate mintală, care să includă o monitorizare a activităţii şi a respectării drepturilor omului în aceste centre.
Virgil Păunescu a mai anunţat că prima organizaţie care va beneficia de finanţare din partea ministerului pentru continuarea programelor aflate în derulare este Romanian Angel Appeal, ONG axat pe problematica HIV/SIDA şi anti-drog, care până acum şi-a finanţat proiectele din banii UE, prin programe PHARE.(Rompres)