Potrivit directorului Maternităţii Filantropia, conf.dr. Gheorghe Peltecu, spitalul cuprinde o secţie clinică de ginecologie chirurgicală, un departament de medicină materno-fetală, un laborator de radiologie şi mamografii, laboratorul central, farmacia, anatomia patologică, biblioteca şi amfiteatrul. Departamentul de medicină materno-fetală este dotat cu un ecograf tridimensional cu o înregistrare în timp real (4D) care permite depistarea anomaliilor congenitale ale feţilor, precum şi realizarea altor metode de diagnostic cum ar fi cea prin prelevarea de ţesuturi de la făt şi a lichidului amniotic pentru diagnosticul genetic.
ªeful Departamentului, dr. Dimitrie Pelinescu Onciu, a declarat că prin sprijinul financiar al Fundaţiei "Copiii sănătoşi" se doreşte ca mai multe categorii de femei să aibă acces la aceste metode de diagnostic prenatal. Astfel de centre mai există la Cluj, Iaşi, Timişoara. "În prezent, alocarea de fonduri de la buget pentru aceste servicii medicale este de două miliarde de lei. Noi putem face circa 3.000 de investigaţii ecografice anual", a spus dr. Dimitrie Pelinescu Onciu. El a adăugat că un factor de risc în apariţia malformaţiilor congenitale este vârsta la care femeile ajung să facă copii. Cele mai frecvente malformaţii se întâlnesc la nivelul tubului neural.
Istoria Spitalului Filantropia a început în 1811 şi este legată de numele doctorului Constantin Caracaş, care i-a propus marelui logofăt Grigore Băleanu deschiderea unei subscripţii publice în vederea înfiinţării unui spital pentru săraci. Construcţia spitalului a început în 1813, maternitatea fiind considerată leagănul obstetricii româneşti. În acest spital au activat medici celebri cum ar fi ªtefan Capşa, care a organizat învăţământul medical obstetrical. În prezent, spitalul are 195 de paturi. Clinica universitară are un număr de şase cadre didactice.(Rompres)