În timp ce diareea, febra şi afecţiunile pielii predomină încă printre simptomele suferite de către persoane care au călătorit în ţări în curs de dezvoltare, cauzele acestora variază de la o regiune vizitată la alta. Destinaţiile specifice pot face diferenţele, putând furniza informaţii în legătură cu diagnosticarea şi tratarea unor afecţiuni, se arată într-un articol apărut în revista The New England Journal of Medicine.
Majoritatea informaţiilor în ceea ce priveşte bolile de care suferă turişti la întoarcerea dintr-o călătorie se bazează pe mai multe date colectate începând cu anii '80, a declarat şeful investigaţiei, doctorul David O. Freedman.
"Călătoriile s-au schimbat mult în ultimii 20 de ani, oamenii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre destinaţii exotice şi de aceea simţim nevoia unor centre multiple de colaborare, unde să ne informăm despre oamenii examinaţi, despre bolile la care au fost expuşi mai degrabă decât locul unde aceştia au fost investigaţi sau când s-au îmbolnăvit".
Doctorul Freedman, cercetător în cadrul Universităţii Alabama din Birmingham, împreună cu asociaţii săi, au studiat cazurile a 17.353 de pacienţi investigaţi în perioada 1996-2004 în cele 30 de clinici membre ale ”GeoSentinel Surveillance Network”, specializate în medicina bolilor tropicale şi contactate în urma unei călătorii. Potrivit acestora, şase regiuni importante din lumea în curs de dezvoltare au fost reprezentate în acest raport.
Există câteva tendinţe majore, a declarat Freedman.
"În timp ce malaria rerpezintă încă o importantă ameninţare, am descoperit că, exceptând persoanele care au călătorit în Africa subsahariană şi centrală, febra Dengue este o cauză mai frecventă a febrei în rândul acestora decât malaria", a declarat medicul.
Febra Dengue este o boală virală şi, asemenea malariei, se transmite prin înţepătura ţânţarilor. Simptomele presupun febră ridicată, dureri puternice de cap, de articulaţii şi musculare.
"Investigăm din ce în ce mai mulţi oameni care călătoresc în sudul Africii şi sud-estul Asiei", a continuat doctorul Freeman, "unde bolile cauzate de ricketsioze / bacterie transportată de insecte/ sunt principalele cauze ale îmbolnăvirii şi febrei în rândul persoanelor care călătoresc, mai mult decât credeam anterior".
Infecţiile cu bacterii sunt încă principala cauză a stărilor de diaree în rândul turiştilor, dar evoluţia bolii este scurtă şi auto-limitată.
"Medicii ar trebui mai degrabă să caute paraziţi precum giardia şi amoeba, în loc să presupună că este o infecţie bacteriologică şi să ofere un tratament împotriva bacteriilor", a declarat cercetătorul.
Freedman şi grupul său de cercetare a prezentat în raportul publicat un tabel ilustrând proporţia bolilor descoperite la întoarcerea persoanelor care au călătorit în şase regiuni, care includ ţări în curs de dezvoltare.
Această "foaie de parcurs" poate salva timp şi bani, a subliniat omul de ştiinţă.
"Sunt atât de multe boli acolo, încât doctorii nu ar putea comanda toate testele pentru toate bolile care apar peste tot în lume. Acest tabel îi poate ajuta să se perfecţioneze şi să solicite analizele potrivite, în concordanţă cu locul în care pacientul a călătorit".
Într-un editorial separat, dar referitor la acelaşi subiect, doctorul David R. Hill, director al National Travel Health Network din Londra, recomandă medicilor să îi întrebe pe pacienţi dacă aceştia au călătorit în străinătate, în ultimele şase luni.
”Este important de subliniat că mai mult de o treime dintre persoanele care au călătorit şi au fost incluse în sondajul GeoSentinel au fost investigate pentru simptome care au apărut la o lună după ce aceştia s-au întors acasă", a subliniat doctorul David R. Hill.
Antecedentele medicale în cazul călătoriilor sunt foarte importante în cazul în care pacientul prezintă simptome de febră, diaree sau erupţii neobişnuite pe piele.
/The
