Conţinutul crescut de grăsimi saturate. Multe produse lactate au conţinut crescut de grăsimi saturate iar acestea se ştie că sunt factor de risc pentru boli cardiovasculare. Este adevărat că majoritatea produselor lactate sunt degresate, cu un conţinut scăzut de grăsimi sau chiar fără grăsimi, dar grăsimile saturate îndepărtate din aceste produse tot le consumă cineva, sub formă de îngheţată, unt sau prăjeli. Este ciudat faptul că de multe ori acei oameni care consumă produse bogate în grăsimi saturate consumă şi produsele lactate degresate.
Posibilitatea creşterii riscului de cancer ovarian. Nivelul crescut de galactoză, un glucid care rezultă din digetia lactozei din lapte, a fost studiat ca posibil factor nociv pentru ovare care poate duce chiar la cancer ovarian. Deşi această asociere nu a fost demonstrată prin studii se consideră totuşi nocivă din acest punct de vedere consumarea unei cantităţi mari de produse lactate.
Posibilitatea creşterii riscului de cancer de prostată. O dietă bogată în calciu a fost implicată ca factor favorizant în cancerul de prostată. Studii efectuate la Harvard au demonstrat că bărbaţii care consumă două pahare de lapte zilnic au un risc dublu de a face cancer de prostată decât cei care nu consumă lapte deloc. Această asociere este cu calciul, mai degrabă decât cu produsele lactate.
Deşi mai sunt necesare studii ulterioare, nu putem afirma că un consum crescut de lapte este sigur pentru sănătate.