În judeţele Galaţi, Ilfov, Arad şi Prahova există în prezent 6 focare de trichineloză, iar în judeţul Călăraţi un caz suspect. Cele mai multe focare de trichineloză (3 focare) au fost înregistrate în judeţul Prahova. Aici 46 de persoane au consumat carne şi preparate de carne neverificate trichineloscopic, 17 dintre aceştia necesitând internare. În Galaţi sunt 25 de persoane care au consumat carne
Trichineloza este o boală periculoasă determinată de consumul de carne sau preparate din carne de porc infestată cu Trichinella Spiralis şi insuficient preparată termic.
Simptomele în cazul infectării: dureri abdominale, greaţă, anorexie, diaree, precum şi mialgii asociate cu tumefacţia maselor musculare şi tensiune dureroasă, dificultăţi de masticaţie, respiraţie, mers prin miozită, erupţii urticariene, febră, tulburări neuropsihice, tulburări respiratorii si tulburări cardiace. La primele semne ale bolii trebuie anunţat medicul.
În vederea prevenirii imbolnăvirilor de trichineloză, specialiştii de sănătate publică fac apel la reprezentanţii Agenţiei Naţionale Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară să intensifice controalele sanitar –veterinare în această perioadă în locurile unde se comercializează carne şi produse din carne.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, indiferent de destinaţia cărnii de porc - consum propriu sau comercializare, să efectueze obligatoriu examenul trichinoscopic. În cazul în care examenul este pozitiv, carnea sau preparatele din carne provenite de la animale infestate cu Trichinella spiralis trebuie distruse prin ardere sau îngropare. (Comunicat de presă, MS)