Dl. Eugen Nicolăescu a accentuat asupra faptului că existe zone foarte multe, aproximativ 80% din ţară, unde nu există nici o farmacie şi că pentru binele pacienţilor ar trebui să existe mai multe farmacii în ţară şi chiar în oraşele mari în care marea majoritate a farmaciilor se concentrează în centrele oraşelor, la periferie rămânând 7-8 farmacii.
Referindu-se la evaluarea spitalelor, ministrul sănătăţii a menţionat că din cele 450 numai 146 au probleme, iar dintre acestea anchetele Comisiei centrale de evaluare au fost finalizate în cazul a 35 de spitale, alte 15 aflându-se în prezent în analiză. El a apreciat că, din ultimul lot de 15 spitale care au fost evaluate, există 5 care nu întrunesc condiţiile pentru a schimba directorii acestora.
Eugen Nicolăescu a subliniat că un ministru este un om politic care trebuie să elaboreze legi, norme şi să se ocupe de aplicarea lor, în centrul reformei situându-l pe cetăţean.
El nu a neglijat şi aspectul privitor la salariile medicilor, recunoscând că acestea sunt mici şi a anunţat că se află în discuţii cu Ministerul Muncii pentru o recorelare a salariilor pentru medici, astfel încât acestea să fie decente.
În legătură cu procentul alocat din Produsul Intern Brut (PIB) pentru 2006, ministrul sănătăţii a menţionat că acesta este de 3,8% din PIB, adică au fost alocaţi 3,1 miliarde euro înregistrând o creştere cu 250 de milioane de euro mai mult decât în anul trecut.
El a apreciat că pachetul de legi va fi discutat în luna februarie în Parlament şi va fi aprobat.(Rompres)