Încă de la începutul epidemiei de SIDA s-a observat că de multe ori HIV şi alte ITS se înregistrau la acelaşi pacient. Deşi aceste infecţii care apar împreună au ca factor comun calea de transmitere sexuală, datele epidemiologice şi biologice indică faptul că ITS clasice pot favoriza transmiterea SIDA, în vreme ce HIV şi imunodeficienţa legată de acesta pot mări susceptibilitatea la alte ITS.
Datele la nivel mondial privind nivelul de răspândire a ITS şi comportamentul legat de riscul prezentat de acestea au arătat că o prioritate deosebită trebuie acordată educării tinerilor şi adolescenţilor. Aceste categorii au nevoie de mai multe informaţii referitoare la ITS, pentru a corecta percepţiile greşite şi a promova comportamente corecte de protejare. Se impune o educaţie sexuală mai mult ca oricând pentru a se putea proteja împotriva ITS şi a sarcinilor nedorite. Expunerea timpurie la contacte sexuale neprotejate pune în pericol sănătatea tinerelor femei.
Până la jumătatea anilor '90 ţările din estul Europei şi centrul Asiei aveau un număr de cazuri de HIV/SIDA mai scăzut decât alte zone ale globului. Situaţia s-a schimbat însă profund, în 1998 numărându-se în regiune 420.000 de persoane infectate cu HIV. Până la sfârşitul anului 2001 cifra urcase la 1 milion, între 1998 şi 2001 numărul cazurilor noi crescând de cinci ori. În prezent, unele cercetări arată că numărul infectărilor în Europa de est creşte mai rapid decât oriunde în lume.
În România primul caz de SIDA a fost înregistrat în 1985. De atunci şi până în martie 2000 au fost depistaţi cu HIV 8.700 de copii, iar 6.200 dintre ei au ajuns în stadiul de boală manifestă. În următorii ani s-a înregistrat o scădere constantă a numărului de cazuri de SIDA şi un număr staţionar de infecţii de cazuri de HIV. SIDA a încetat să mai fie o boală a copiilor şi a început să afecteze cel puţin în egală măsură adulţii.
În prezent se poate aprecia că infecţia cu HIV/SIDA este boala celor tineri, peste 70% dintre cei bolnavi având vârsta cuprinsă între 10 şi 20 de ani. Transmiterea sexuală a HIV îi ameninţă pe adolescenţii care abia intră în viaţă. Utilizarea drogurilor intravenoase este un vector extrem de eficient în transmiterea HIV, dar şi transmiterea de la mamă la făt.(Rompres)
