Președintele Societății Române Împotriva Epilepsiei, prof. univ. dr. Dana Craiu a declarat că aproximativ 200.000 de persoane au epilepsie în România, informează AGERPRES.
Medicul a susținut că în România sunt în jur de 4.000.000 de copii, fiind înregistrate 20.000 de cazuri cu epilepsie. Aproximativ 3.000 de cazuri noi de copii cu epilepsie apar în fiecare an.
"Potrivit OMS, 50 de milioane de pacienți au epilepsie. (...) În România, aproximativ 200.000 de persoane au epilepsie și ca și probleme identificate, deși în România există medici specializați la nivel internațional, (...) aceștia sunt foarte puțini. Numai în București există un centru de chirurgia epilepsiei, sunt medici bine pregătiți și în alte centre, dar sunt numărabili pe degetele de la două mâini, probabil că restul de neurologi de adulți și neurologi pediatri încă nu au un nivel foarte ridicat, pregătirea este neomogenă. Din cauza asta simțim nevoia ca în viitor să existe un program de formare pentru supraspecializare de epileptologie", a precizat Dana Craiu la dezbaterea ''Epilepsia — o provocare reală pentru pacientul român și o problemă majoră de sănătate publică'', organizată la Parlament.
În opinia medicului, cunoștințele despre epilepsie sunt foarte diferite.
"Sunt unii care știu foarte bine ce e epilepsia, sunt unii, chiar la nivelul medicilor, mulți nu cunosc date despre ce este epilepsia, date despre faptul că se poate trata — că 70-80% dintre pacienții noștri au viață normală", a spus medicul.
Continuarea articolului pe Agerpres.
Sursa: AGERPRES