Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători din Elveția, pielea umană și coaja de banană produc aceeași enzimă sub efectul razelor solare, care stabilește stadiul de dezvoltare a melanomului cutanat în funcție de prezența și distribuția, informează AGERPRES.
"Îmbătrânind, bananele se acoperă cu pete negre produse de prezența unei enzime, tirozinaza. Este un proces normal de închidere a culorii unor organisme, cum ar fi bananele.
Aceeași enzimă joacă un rol în cancerul de piele de tip melanom", arată într-un comunicat cercetători de la Școala Politehnică federală din Lausanne (Elveția).
Atunci când survine o disfuncție în reglarea acestei enzime care produce bronzarea, apare melanomul — pată foarte închisă.
Plecând de la această analogie (prezența tirozinazei în fructele coapte și melanomul uman), chimistul Tzu-En Lin a dezvoltat o tehnică de imagistică ce permite măsurarea prezenței tirozinazei și distribuția sa în piele.
"Cercetările s-au desfășurat mai întâi pe fructe coapte și apoi pe eșantioane de țesut canceros", afirmă cercetătorii. "Acestea au arătat că nivelul prezenței și distribuției enzimei oferă informații despre stadiul bolii", adaugă ei.
Continuarea articolului pe Agerpres.
Sursa: AGERPRES