Vaccinarea cu HPV ar trebui însoțită de o campanie de informare, precum și de acordul părinților pentru vaccinarea fetelor, afirmă medicul Viorica Gheorghiu de la Institutul Național de Sănătate Publică, informează AGERPRES.
"Prin ordinul MS 386/ 2015 este introdusă vaccinarea pentru papilloma virus la grupa de vârstă 11 — 14 ani. (...) Nu este suficient să avem vaccin, trebuie să avem și o campanie de informare foarte bine condusă.
De asemenea, trebuie să cerem acordul părinților sau al reprezentanților legali și dorim ca această vaccinare să fie disponibilă, iar părinții să decidă individual când anume, în acest interval, să facă vaccinarea pentru fetele lor", a declarat Viorica Gheorghiu, prezentă la dezbaterea "Prevenirea infecției cu HPV și a cancerului de col uterin".
Vaccinarea antiHPV pro sau contra
Ea a menționat că, între anii 2009 — 2011, s-a făcut vaccinul HPV la fetițe, programul a fost continuat până în 2013, iar de atunci campania de vaccinare a fost oprită și nu s-a mai achiziționat niciun vaccin.
Gheorghiu a punctat că acoperirea cea mai mare în ce privește vaccinarea cu trei doze au avut-o județele Covasna, Satu Mare, Sălaj, Harghita și Tulcea, iar în București a fost de 2,87%.
Continuarea articolului pe Agerpres.
Sursa: AGERPRES