Rata de supraviețuire a pacienților, precum și calitatea vieții acestora, poate fi îmbunătățită cu ajutorul screening-ului, un instrument de bază în depistarea cancerului în stadii incipiente, alături de progresele în oncologie, informează AGERPRES.
Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, la dezbaterea "Pacient informat și responsabil: Noi putem ... să ne implicăm. Eu pot ... să mă informez", că românii nu sunt obișnuiți meargă periodic la medic și să facă investigații care ar putea să ducă la descoperirea precoce a diverselor forme de cancer.
"Cred că la ceea ce ne dorim să ajungem este un comportament preventiv general care nu se referă exclusiv la o anumită zi, la o anumită perioadă. În România nu suntem obișnuiți să facem ceea ce se numește medicina omului sănătos, adică să ne ducem periodic la medic, să facem investigații care ar putea să ducă la descoperirea precoce a diverselor forme de cancer. Cred că acesta este lucrul unde avem mult de lucrat. Nu cred că dacă nu putem să îmbunătățim zona aceasta de detecție precoce o să putem să rezolvăm problema sau să îmbunătățim substanțial problema morbidității și mortalității prin cancer, decât dacă oamenii învață să se ducă la medic și să investigheze la timp", a explicat Rafila.
La rândul său, dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncologie la Institutul "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" din Capitală, a susținut că, în opinia românilor, cancerul este egal cu moartea, lucru care ar trebui depășit.
Continuarea articolului pe Agerpres.
Sursa: AGERPRES