Dr. Nicolae Diaconu, de la Spitalul Militar Central, a declarat că în ultima vreme a scăzut vârsta persoanelor diagnosticate cu diabet, iar cei care sunt diagnosticați cu această afecțiune majoritatea sunt intelectuali, cei care lucrează într-un mediu mai stresant, informează AGERPRES.
"Am observat în ultima perioadă o creștere a incidenței diabetului zaharat la adulți. La nivel internațional se spune că incidența acestuia a crescut cu 7 — 10%, dar, în ultimul timp, cel puțin la nivelul adresabilității secției noastre, cazurile mi se par din ce în ce mai frecvente.
A coborât vârsta celor care fac diabet către persoane de 25 — 30 de ani și chiar de 20 de ani. Majoritatea sunt intelectuali, cei care lucrează într-un mediu mai stresant, cu o alimentație dezechilibrată, mese neregulate, un stil de viață mai dezorganizat", a afirmat Diaconu, specialist în Endocrinologie.
El a spus că a observat o creștere a numărului de cazuri de diabet și la persoane din mediul rural despre care se presupune că se hrănesc mai sănătos decât cele din mediul urban.
Referindu-se la copii, Nicolae Diaconu a explicat că cei care mănâncă dulciuri pe viitor vor dezvolta obezitate și, ulterior, diabet zaharat.
Obezitatea infantilă - un pericol cu greutate ce poate fi moștenit
"Copiii care mănâncă dulce foarte mult dezvoltă insulinismul. Crește glicemia brusc și atunci forțează stimularea de insulină. Din această cauză unii devin plinuți, chiar obezi. În timp, o insulină cu un nivel crescut duce la instalarea diabetului zaharat insulino-dependent", a explicat medicul.
Continuarea articolului pe Agerpres.
Sursa: AGERPRES