Oamenii de știință din Australia au descoperit o nouă clasă de antibiotice pe bază de molecule de zahăr modificate, care ar putea fi cea mai nouă armă de luptă împotriva bacteriilor.
Cercetătorii de la Universitatea din Queensland şi compania de biotehnologie din acelaşi stat au descoperit o potenţială nouă clasă de antibiotice inspirate de moleculele de zahăr produse de bacterii.
Noile antibiotice în faţa cărora bacteriile nu ar mai putea dezvolta rezistenţă sunt extrem de necesare în condiţiile în care infecţiile sunt tot mai greu de „doborât” de medicamente. Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un raport în care avertiza că rezistenţa antimicrobiană este o ameninţare globală majoră pentru sănătatea publică.
Microbii au o inteligenţă genetică „În momentul în care vii cu un antibiotic, microbii încearcă să creeze un sistem de apărare împotriva antibioticului şi în acest mod apare rezistenţa la acel medicament. De aceea se discută despre finalul erei antibioticului. Streptococul a rămas singurul care nu şi-a schimbat structura pentru a fi rezistent la antibiotice. În schimb, un germen ne agresează pentru ca el să poată supravieţui, este un principiu care se aplică în natură: cel mai puternic supravieţuieşte.
Până la apariţia Penicilinei, omul pierdea lupta împotriva germenilor, cu alte cuvinte, infecţiile puternice câştigau. Mai târziu, oamenii au descoperit antibioticul şi au putut supravieţui infecţiilor. În timp ne-am modificat codul genetic şi astfel au apărut germenii rezistenţi la antibiotice, iar în cazuri grave suntem nevoiţi să recurgem la medicamente de ultimă generaţie, care implică şi costuri foarte mari”, a explicat pentru „Adevărul”, doctorul Valentin Boldea, medic specialist în sănătate publică.
Continuarea articolului aici.
Sursa: adevarul.ro