Ministerul Sănătății a informat printr-un comunicat că, potrivit legislației în vigoare, candidații care au obținut punctajul minim de promovare la rezidențiatul organizat în București vor fi repartizați prin organizarea unui concurs.
"Reprezentanții Ministerului Sănătății s-au întâlnit joi cu un grup de absolvenți ai facultăților de medicină care au obținut punctaj de promovare și nu au putut alege loc/post datorită epuizării acestora. Aceștia au solicitat suplimentarea numărului de locuri.
Reprezentanți Ministerului Sănătății au subliniat că repartiția candidaților se face cu respectarea Ordonanței Guvernului nr. 18 din 2009 privind organizarea și funcționarea rezidențiatului. Astfel, în situația existentă la București, în care au obținut punctajul minim de promovare un număr mai mare de candidați decât cel al locurilor/posturilor existente, candidații sunt repartizați prin organizarea unui nou concurs", precizează MS.
Reprezentanții MS au subliniat că singura modalitate legală în care locurile/posturile rămase neocupate pot fi ocupate este aceea a Ordonanței nr.18 din 2009 care prevede că: "Prin excepție de la prevederile art. 16 și 18, în cazul în care la finele repartiției candidaților promovați la concursul de rezidențiat rămân locuri/posturi de rezident neocupate, Ministerul Sănătății poate organiza, pentru ocuparea acestora, o sesiune extraordinară de concurs de rezidențiat în primul semestru al anului următor".
Metodologia concursului de rezidențiat din 15 noiembrie 2015 aprobată prin Ordinul comun MS— MECȘ nr.1195/5414/2015 prevede că locurile și posturile rămase neocupate în urma finalizării alegerilor nu se vor putea redistribui altor candidați declarați promovați în alte centre universitare, acestea urmând a fi ocupate numai printr-un alt concurs de rezidențiat.
În cadrul întâlnirii, oficialii MS au arătat că o suplimentare de locuri la București nu se încadrează în prevederile legale și va atrage o depășire a cifrei de școlarizare aprobată prin HG nr. 211/2015.
De asemenea, o redistribuire fără concurs ar constitui o măsură discriminatorie față de cei care au promovat examenul de rezidențiat organizat în data de 15 noiembrie 2015 în centrele universitare medicale din țară.
Din datele Ministerului Sănătății rezultă că un număr de 153 candidați care au obținut un punctaj minim de promovare nu au putut alege loc/post întrucât acestea au fost ocupate.
Ministerul Sănătății a crescut anual numărul de locuri/posturi scoase la concursul de rezidențiat. În 2015 au fost scoase la concurs 4.000 de locuri/posturi.
Sursa: AGERPRES