Potrivit unui studiu realizat în Finlanda, unde sauna este o adevărată instituţie, practicarea intensivă a acesteia reduce riscul infarctului de miocard sau de insuficienţă cardiacă.
Circa 2.500 de persoane cu vârste cuprinse între 42 şi 60 de ani au fost observate aproximativ 20 de ani. Cele care au mers de două-trei ori pe săptămână la saună au prezentat un risc cu 22% mai mic să fie victime ale unor crize cardiace şi cu 63% dacă au fost de patru-şapte ori pe săptămână.
În privinţa insuficienţei cardiace, riscul a scăzut cu 23% şi, respectiv, 48%. Şi durata joacă un rol important, gradul de protecţie fiind proporţional cu timpul petrecut în saună (sub 10 minute şedinţa, între 10 şi 20 de minute şi mai mult).
Creşterea ritmului cardiac ar putea echivala cu cea înregistrată în cursul unei activităţi fizice de intensitate moderată, iar această activitate a inimii ar ajuta la înţelegerea beneficiilor saunei.
Autorii studiului iau în considerare şi altă pistă, care nu o exclude pe prima: practicarea frecventă a saunei ar acţiona ca un important mijloc de relaxare, contribuind la o mai bună gestionare a stresului, lucru care nu poate fi decât favorabil pentru sănătatea cardiacă.
Specialiştii amintesc totodată că, din cauza accelerării ritmului cardiac pe care îl provoacă, sauna trebuie abordată cu precauţie de persoanele care au tulburări cardiovasculare. Nu este interzisă dacă problema este stabilizată şi controlată, însă este necesar avizul medicului.
Sursa: AGERPRES