În luna mai a acestui an, se semnează contractul cost-volum pentru tratamentul hepatitei, însă pacienţii nu vor beneficia de tratament imediat după semnarea acordului, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.
"Probabil că în luna mai sigur vom avea un contract semnat pe cost-volum, dar acest lucru nu înseamnă că fix din a doua zi pacienţii primesc tratamentul, pentru că trebuie să respectăm câteva lucruri: transparenţa, egalitatea de şanse şi pentru pacient şi pentru cei care vin cu medicamentul şi modalitatea de control.
Trebuie să fie lucruri extrem de vizibile de cuantificabile şi care să nu lase niciun fel de portiţă. Cadrul legal îl avem. Deşi cineva a contestat ordonanţa, noi sperăm să meargă lucrurile înainte. Sperăm să putem demara acest proces" a spus medicul Vasile Ciurchea, prezent la o dezbatere privind contractele cost-volum.
El a spus că înainte de a-i fi administrat un tratament, bolnavul va fi investigat la acel moment şi nu se va accepta un dosar medical vechi de "un an sau chiar doi".
"Dacă vorbim strict de hepatită, la momentul acesta ştim că avem aproximativ atâţia pacienţi, câţi au făcut tratament, câţi sunt cu diagnostic precizat şi mi se pare normal ca atunci când oferi un tratament scump cu un procent de vindecare de 98% să ai şi nişte investigaţii recente ca să poţi să faci o deosebirea între pacientul care este mai grav sau care este mai puţin grav. Începem cu tratarea a ceea ce este mai grav, începem cu ceea ce nu avem alternativă şi coborâm spre lucrurile normale. Nu pot să mă iau după un dosar făcut acum un an, probabil că starea actuală a pacientului nu mai este aceeaşi şi atunci trebuie să ştiu exact cui dau tratamentul. Nu toţi pacienţii se vor încadra de început pe tratament. Vor exista criterii clare, moderne, pentru fiecare categorie", a spus şeful CNAS.
El a afirmat că ar fi interesat ca toate medicamentele care intră condiţionat pe lista de compensate şi gratuite din programele naţionale să facă obiectul contractelor cost-volum pentru a putea "cuantifica foarte bine şi preţul şi numărul de pacienţi şi eficacitatea".
Primele semne ale ficatului gras
Ciurchea a precizat că eficacitatea unui tratament nu înseamnă numai vindecarea pacientului, dar şi îmbunătăţirea stării acestuia. El a explicat că prin contractele cost-volum se încearcă obţinerea unor preţuri mai mici la medicamente, astfel încât să se asigure tratament pentru toţi pacienţii, indiferent că este vorba de oncologie, HIV/SIDA, diabet, hepatită.
"Dacă pentru aceeaşi afecţiune ajungem să avem un preţ mai mare şi unul mai mic la medicamente, spun că îl voi lua pe cel mai mic. Dacă este un medicament cu studii dovedite, cu aceeaşi substanţă activă şi este mai ieftin, mi se pare logic să iau acel medicament", a spus Ciurchea.
El a susţinut că odată cu scăderea preţurilor va putea să scadă şi procentul taxei clawback, însă nu dat mai multe detalii.
"Îmi doresc să existe un preţ aplicat în sistemul de sănătate, un aşa zis preţ de decontare, un aşa zis preţ de rambursare. Nu ştiu dacă ajung acolo, dar cel puţin fac toate eforturile să ajung acolo", a spus şeful CNAS.
Sursa: AGERPRES