Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, creierul bebeluşilor reacţionează într-un mod asemănător cu cel al adulţilor atunci când sunt expuşi la stimuli dureroşi.
În primul dintre aceste studii, folosind rezonanţa magnetică (RMN), oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford au descoperit că 18 din cele 20 de regiuni ale creierului active la adulţii care se confruntă cu durerea sunt active şi la nou-născuţi.
Scanările cerebrale ale sugarilor supuşi, în timp ce dormeau, la înţepături uşoare cu o tijă în partea de jos a picioarelor, a arătat că creierul lor a avut acelaşi răspuns pe care l-au avut adulţii la stimuli de patru ori mai puternici, ceea ce a sugerat că sugarii au un prag al durerii mai mic.
"Evident, copiii nu ne pot spune despre experienţa lor cu privire la durere şi este dificil să facem deducţii despre durere bazându-ne pe observaţii vizuale", a spus Rebeccah Slater, medic la departamentul de pediatrie al Universităţii Oxford, care a condus studiul.
De fapt, unii cercetători susţineau că creierul nou-născuţilor nu este dezvoltat îndeajuns pentru a simţi cu adevărat durerea, însă studiul actual oferă prima dovadă solidă că lucrurile nu stau aşa.
Relativ recent, în anii 1980, era o practică obişnuită ca sugarilor care treceau printr-o intervenţie chirurgicală să li se administreze blocante neruomusculare şi nu medicamente pentru ameliorarea durerii. O revizuire a managementului durerii neonatale în asistenţa medicală intensivă efectuată anul trecut a dus la descoperirea faptului că nou-născuţii trec zilnic în medie prin 11 proceduri dureroase, 60 la sută dintre ei neprimind nici un fel de medicaţie împotriva durerii.
"Studiul nostru sugerează că nu numai că sugarii simt durerea, dar ei sunt şi mult mai sensibili la aceasta decât adulţii", a spus Slater.
Cercetarea a urmărit 10 sugari sănătoşi cu vârsta între una şi şase zile, precum şi 10 adulţi sănătoşi cu vârsta cuprinsă între 23 şi 36 de ani. În timpul studiului, copiii, însoţiţi de părinţii lor şi de medici, au fost introduşi într-un scanner RMN unde mulţi dintre ei au adormit. RMN-urile adulţilor şi copiilor au fost comparate în ceea ce priveşte răspunsul la stimulii dureroşi care li s-au aplicat.
Sursa: AGERPRES