Oamenii de ştiinţă israelieni au creat un nas electronic care să poată detecta schimbări în respiraţia persoanelor afectate de cancer la stomac sau care riscă să dezvolte o boală de acest gen.
Nu este prima oară că se testează tehnica ce constă în analizarea chimică a compuşilor organici volatili (COV) din respiraţie pentru depistarea unor forme de cancer. Producerea de COV este modificată la pacienţii care suferă de tumori maligne, dar nu se ştie cu precizie care sunt mecanismele biochimice implicate în această transformare.
Detectarea modificărilor cu ajutorul unor aparate complexe ce funcţionează ca nişte nasuri electronice (şi chiar cu ajutorul unor câini, conform unui test efectuat în Austria în 2012) a fost deja experimentată cu alte ocazii pentru depistarea cancerelor de plămâni şi colon.
Testul propus de această dată are avantajul că depistarea este 'neinvazivă, indoloră şi fără efecte secundare nedorite', arată o echipă de cercetători israelieni şi letoni care s-au ocupat de detectarea cancerului de stomac. Noutatea testului desfăşurat la Riga constă în numărul mare de pacienţi testaţi, testările precedente având loc pe 'grupuri mici de pacienţi', se arată în articolul menţionat. În cadrul testului, s-a încercat separarea pacienţilor care sufereau de cancere confirmate de stomac de cei cu leziuni gastrice 'cu risc ridicat' să dezvolte ulterior un astfel de cancer şi de cei cu leziuni gastrice ce prezentau 'un risc scăzut' de tumoră.
Un cancer al stomacului apare dintr-o 'cascadă de leziuni precanceroase', amintesc cercetătorii. În total au fost testate 488 de persoane, unele deja diagnosticate cu cancer de stomac, iar altele cu leziuni gastrice cu risc de cancer. De la fiecare a fost prelevat un simplu eşantion din respiraţie, după ce participanţii nu mâncaseră 12 ore înaintea testului.
S-au folosit două metode de analiză a respiraţiei: una costisitoare, dar cu eficienţă confirmată (prin cromatografie în fază gazoasă) şi cealaltă experimentală, mai ieftină şi mai simplă (prin analiză 'nanoarray'), cu utilizarea unor detectoare cu nanoparticule de aur. Prin această ultimă metodă, pusă la punct la Israel Institute of Technology din Haifa, s-au putut 'distinge eficient' pacienţii cu cancer de stomac de cei purtători de leziuni 'cu risc ridicat' sau cu 'risc scăzut' şi de cei care nu aveau niciun fel de leziuni gastrice.
Cercetătorii apreciază că acest test 'potenţial ieftin' ar putea fi dezvoltat pentru observarea situaţiei pacienţilor ce suferă de leziuni precanceroase, pentru a afla dacă acestea evoluează sau nu spre cancer. Prin distingerea leziunilor cu risc scăzut de evoluţie spre cancer de cele care prezintă un risc ridicat cu ajutorul unui simplu test de respiraţie s-ar putea 'evita endoscopiile inutile şi limita examinarea la persoanele care au realmente nevoie de acest lucru', arată cercetătorii.
Gastroenterologul francez Jean-Christophe Saurin de la Centrul spitalicesc din Lyon se declară însă sceptic în privinţa acestei metode încă 'preliminare', care nu a dovedit o sensibilitate 'extraordinară' în distingerea pacienţilor canceroşi de ceilalţi. Testul are o rată a fiabilităţii de 73% în privinţa separării între bolnavii de cancer şi persoanele necanceroase, spune dr Saurin.
Tehnologia israeliană urmează totuşi să fie testată în mai multe ţări europene pe câteva 'mii de pacienţi', unii cu leziuni precanceroase, în scopul 'validării' metodei, încheie articolul preluat de AFP.
Sursa: AGERPRES