Potrivit unui studiu efectuat de o echipă de cercetători americani, salmonela, bacterie ce provoacă toxiinfecţii alimentare, poate fi modificată genetic pentru a distruge celule canceroase, fără a avea efecte secundare asupra sănătăţii pacienţilor.
"Mult timp nu a prezentat interes utilizarea microbilor modificaţi genetic pentru a ţinti şi distruge celulele din tumorile solide", a declarat autorul studiului, Roy Curtiss, profesor la Arizona State University.
El şi-a exprimat încrederea că acest studiu deschide o cale semnificativă pentru dezvoltarea unor strategii care vor ajuta la utilizarea salmonela ca parte a unei terapii anticancer.
De ani de zile, cercetătorii cunoşteau faptul că anumite tulpini de bacterii, inclusiv 'Salmonella enterica', pot distruge celulele canceroase.
Cu toate acestea, în scopul utilizării salmonela ca o armă împotriva cancerului uman, cercetătorii trebuie să găsească un echilibru care să îi permită atât distrugerea cancerului, cât şi siguranţa pacientului, scrie Xinhua.
În noul studiu, cercetătorii s-au axat pe modificarea structurii lipopolizaharidei (LPS) din tulpina salmonela pentru a face bacteria mai puţin toxică.
Cercetătorii au folosit ingineria genetică pentru a şterge genele implicate în sinteza LPS, apoi au testat diferite tulpini modificate de salmonela pentru a vedea cum evoluează celulele canceroase umane în testele din eprubetă şi în cele pe şoareci purtători de tumori.
Ei au identificat o anumită tulpină mutantă de salmonela care a fost cea mai eficientă în uciderea celulelor canceroase şi în diminuarea tumorilor şi, de asemenea, incapabilă să cauzeze îmbolnăvirea cu această bacterie, însă această tulpină mutantă a fost mai puţin capabilă să colonizeze tumorile.
Pentru rezolvarea acestei probleme, cercetătorii au modificat genetic încă o dată tulpina de salmonela, iar această modificare care a permis să fie injectată şoarecilor într-o formă nedăunătoare celulelor normale, sănătoase, a fost eficientă la colonizarea tumorilor, iar după introducerea celulelor canceroase, ar fi putut deveni toxice pentru acestea.
Într-o celulă normală, salmonela creşte foarte încet, divizându-se o dată sau de două ori într-o perioadă de 24 de ore, dar într-o tumoare bacteriile se divid în fiecare oră.
Conform lui Curtiss, terapia experimentală ar putea fi folosită, probabil, în combinaţie cu chimioterapia şi radioterapia, odată cu avansarea cercetării la studiile pe oameni, mai scrie Xinhua.
Sursa: AGERPRES