Directorul operaţional al Centrelor de Excelenţă Ares, Iulian Pleşcan, a declarat că o pacientă a făcut, în premieră, în România, un tratament complet, în două etape, pentru aritmie cardiacă.
"Va fi prima pacientă din România care va avea tratamentul în două etape: pe de o parte ablaţia de fibrilaţie atrială prin electrofiziologie, cu doctorul Mahmoud Suleiman, şi partea de Watchman - procedură ce a fost efectuată deja", a explicat Pleşcan.
Potrivit acestuia, procedura Watchman este o operaţie revoluţionară de închidere a auriculei atriale şi conduce la eliminarea riscului de formare a trombilor.
"Bazându-ne pe un tratament în două etape, mai exact prin procedura Watchman şi prin procedura de electrofiziologie, aritmiile cardiace pot fi, de astăzi, vindecate complet şi la noi în ţară. Bineînţeles, în România, procedurile de electrofiziologie se efectuează de mult timp, însă niciodată nu a fost tratat un caz atât de complex", a spus Pleşcan.
El a menţionat că pacienţii cu fibrilaţie atrială au un risc crescut de formare a trombilor în auricula atrială şi că în acea zonă se formează peste 90% dintre trombi în cazul aritmiilor cardiace.
La rândul său, doctorul Oren Iancovici a menţionat despre procedura Watchman că această abordare reprezintă ultima tehnică la nivel mondial, introdusă în 2014.
"Scopul procedurilor pe care le efectuăm prin metoda minim invazivă este de a trata afecţiunea pacientului, respectiv fibrilaţia atrială, dar totodată de a elimina riscul complicaţiilor posibile din viitor, prin închiderea auriculei atriale", a adăugat Iancovici.
La conferinţă a participat şi prof. dr. Mahmoud Suleiman, medic intervenţionist supraspecializat în electrofiziologie în cadrul Departamentului de Electrofiziologie al Spitalului Rambam Medical Center Haifa din Israel, cât şi medic electrofiziolog în cel mai renumit spital din lume - Mayo Clinic Rochester din America.
Sursa: AGERPRES