Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Maria Moţa, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că un procent de 11,6 din populaţia adultă a ţării suferă de diabet zaharat, cea mai mare incidenţă a bolii fiind în rândul populaţiei din zona de sud a ţării.
Potrivit acesteia, zona de sud-vest a ţării, respectiv judeţele Dolj şi Gorj se află pe locul patru naţional în ceea ce priveşte numărul cazurilor de diabet zaharat, cu un procent de 12,1%.
Datele statistice sunt furnizate în urma efectuării studiului naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR).
"Am decis să organizăm în acest an la Târgu-Jiu Campania Naţională Controlează-ţi diabetul în contextul în care regiunea de sud-vest se află pe locul patru în locul regiunilor cu cele mai multe persoane cu diabet la nivel naţional cu un procent de 12,1%, potrivit unui studiu. În România, înainte de a avea acest studiu epidemiologic PREDATORR, noi credeam că avem circa un milion de persoane cu diabet zaharat, acum ştim sigur că sunt două milioane de persoane adulte cu vârsta de peste 20 de ani cu această boală. La fel, credeam că avem 5% din totalul populaţiei cu diabet şi avem 11,6% din populaţia adultă cu boala respectivă ceea ce înseamnă că una din opt persoane are diabet zaharat. În Gorj şi în Dolj sunt mai multe cazuri de diabet decât în vestul ţării, în centrul ţării", a spus Maria Moţa.
Ea a mai afirmat că una din principalele modalităţi de prevenire a diabetului o reprezintă activitatea fizică, fiind recomandată zilnic practicarea a cel puţin 30 de minute de exerciţii fizice.
"Pentru a lupta cu această patologie avem nevoie de oficialităţile medicale de rang înalt, de oficialităţi politice şi administrative care să ne susţină atât în tratamentul corect al diabetului pentru a preveni complicaţiile, dar mai ales pentru prevenirea diabetului zaharat avem nevoie de primari, de Consiliul Judeţean, de Prefectură, de toţi cei care au puterea de a decide. (...) Cu cât vârsta creşte, riscul de diabet zaharat creşte de trei ori, dacă tinerii au un procent de 3%, după 60 de ani unul din cinci are diabet. Au mai mult bărbaţii decât femeile. Cele mai multe cazuri de diabet sunt în sudul ţării, Bucureştiul şi judeţele din jur şi zona unde ne aflăm noi, apoi Moldova şi cele mai puţine cazuri sunt în Ardeal şi în vest. Există o serie de avantaje pe care le aduce activitatea fizică în prevenirea diabetului. Orice formă de mişcare, chiar şi utilizarea zilnică a scărilor în locul ascensorului, contribuie la îmbunătăţirea organismului şi a calităţii vieţii şi reduce probabilitatea apariţiei diabetului", a mai precizat preşedintele Societăţii Române de Diabet.
În context, Maria Moţa a adăugat că diabetul nu este o boală gravă, depistarea ei la timp şi tratarea în mod corect putând duce la o viaţă absolut normală.
"Diabetul este o boală gravă dacă nu o tratăm, dacă o depistăm la timp şi o tratăm corect putem trăi mai mult decât normal. La fiecare trei secunde în lume se diagnostichează câteva persoane cu diabet, iar un deces survine la fiecare şase secunde. La fiecare 20 de secunde se amputează un picior, în diabet amputaţiile sunt de 50 de ori mai frecvente decât la persoanele fără diabet şi ar putea să fie prevenite dacă pacienţii ar efectua controale periodice. Sunt cam zece milioane de cazuri noi anual şi alte cinci milioane decese pe an. Diabetul ca atare nu este o boală gravă, dar sunt grave complicaţiile la care poate duce dacă nu este îngrijit corect. Ţările cu cei mai mulţi bolnavi de diabet sunt China, India şi Statele Unite ale Americii, dat fiind şi numărul mare de locuitori", a conchis Maria Moţa.
La nivelul judeţului Gorj, conform directorului Centrului de Diabet Târgu-Jiu, Lucreţia Pârcălăboiu, a fost înregistrată o creştere alarmantă a cazurilor diagnosticate cu această boală, procentul fiind mai mare decât cel prezentat în statistici. În total, circa 12.000 de persoane din judeţ suferă de diabet zaharat.
Sursa: AGERPRES