Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România, Nicolae Oniga, a declarat că 60% din cei peste 1.800 de pacienţi cu hemofilie din România dezvoltă forme severe, dar acestea pot avea o viaţă normală dacă beneficiază de tratament cu factor de coagulare.
El a subliniat, la o masă rotundă organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Hemofiliei de Asociaţia Română de Hemofilie şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, că în ţara noastră consumul anual de factor de coagulare se află sub media de trei unităţi internaţionale per capita, minimum recomandat la nivel european.
Medicul-şef al CNAS, Anci Ionescu, a afirmat că bugetul alocat pentru Programul de hemofilie şi talasemie a crescut de la 36,9 milioane de lei în 2013 la 72,1 milioane de lei în 2015, dar efortul autorităţilor este de a susţine în continuare cauza celor afectaţi de aceste boli.
"Dacă nişte oameni îşi doresc să fugă, trebuie să facem absolut totul pentru ca ei să fugă", a spus Anci Ionescu, referindu-se la riscul declanşării hemoragiei la efort fizic în cazul hemofilicilor.
Preşedintele Asociaţiei Românie de Hemofilie, Daniel Andrei, a atras atenţia că tratamentul cu factor hemofilic este mult mai uşor de suportat financiar de societate decât tratarea complicaţiilor care apar în lipsa acestuia.
Sursa: AGERPRES