A fost efectuat al doilea transplant cardiac din acest an în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş (IBCvT), exact la împlinirea a 42 de ani de la efectuarea în spitalul mureşean a primei intervenţii pe cord deschis din România, a declarat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul institutului.
Prima operaţie pe cord deschis din România a fost realizată de o echipă de medici condusă de profesorii Ioan Pop de Popa şi Radu Deac, ultimul fiind mentorul doctorului Horaţiu Suciu.
'Mă bucur să anunţ un al doilea transplant cardiac pe care l-am efectuat în acest an, la relativ scurt timp după precedentul, de data aceasta cordul a fost prelevat de la Timişoara de către o echipă de specialişti din clinica noastră condusă de dr. Marius Matei, care s-a deplasat la Timişoara în cursul nopţii şi prelevarea s-a făcut spre dimineaţă. Cordul a fost prelevat de la un tânăr de 17 ani, victimă a unu accident vascular cerebral şi a fost transportat pe calea aerului cu un elicopter SMURD, cordul ajungând la Târgu Mureş în jurul orei 9,00. Receptorul este un domn în vârstă de 58 de ani din judeţul Galaţi, diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă', a arătat dr. Horaţiu Suciu.
Potrivit acestuia, bărbatul din Galaţi se afla în evidenţa Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de mulţi ani şi era într-o stare foarte avansată de insuficienţă cardiacă, cu o calitate a vieţii foarte rea.
'Suntem foarte bucuroşi că a putut să beneficieze de un organ pentru că era într-un stadiu foarte avansat de insuficienţă cardiacă. Operaţia a început în jurul orei 9,00 şi s-a încheiat în jurul orei 13,00, fără probleme deosebite, evoluţia în moment actual a pacientului este bună şi aşteptăm o evoluţie favorabilă în continuare. Sperăm ca în aproximativ 10-14 zile să-l externăm', a spus dr. Horaţiu Suciu.
Doctorul a spus că această operaţie s-a făcut contracronometru, deoarece de la prelevare până la transplantul cordului este nevoie de cel mult patru ore, iar drumul cu elicopterul de la Timişoara la Târgu Mureş a fost de aproape două ore, după care a urmat operaţia propriu-zisă.
'Pentru transplantul de inimă orice minut este preţios, noi suntem într-o cursă contra cronometru, spre deosebire de celelalte organe şi într-adevăr aici organizarea şi timingul trebuie bine puse la punct. De aici rezidă şi dificultatea acestor intervenţii. Cordul este de preferat să fie ţinut sub 4 ore, deja peste 4 ore şansele unui rezultat bun scad vizibil pentru că se deteriorează funcţia de pompare a inimii. A fost 3 ore şi 38 de minute ischemia, pe aproape. A fost un cord de foarte bună calitate, este şi meritul echipei de prelevare şi a celor care au îngrijit donatorul. Este foarte important ca donatorul să fie îngrijit în condiţii foarte bune şi aici un merit deosebit este cel al clinicii de ATI din Timişoara care au îngrijit donatorul. Mai erau potenţiali donatori, de la care s-au prelevat şi alte organe, dar cordul nu a fost eligibil decât la acest pacient', a susţinut dr. Suciu.
Sursa: AGERPRES