Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Rush din Chigago (SUA), care au evaluat anual dieta şi capacitatea mentală a aproximativ 950 de persoane în vârstă, pe o perioadă de doi până la zece ani, spanacul şi alte legume cu frunze verzi, consumate zilnic, ar putea preveni pericolul degenerării până la demenţă.
Participanţii, care au avut o vârstă medie de 81 ani, au fost supuşi la 19 teste pentru evaluarea funcţiei lor mentale.
Cei care au mâncat legume cu frunze verzi, cum ar fi spanac şi varză creaţă, o dată sau de două ori pe zi înregistrează un declin cognitiv semnificativ mai mic decât cei care nu au avut acest obicei alimentar, chiar şi atunci când au fost luaţi în considerare şi alţi factori, cum sunt educaţia, exerciţiile fizice şi istoricul familial de demenţă.
Participanţii la studiu care au mâncat verdeaţă au întrerupt declinul lor mental în medie cu 11 ani, au declarat cercetătorii, la Conferinţa de Biologie Experimentală desfăşurată săptămâna trecută în Boston.
"Pierderea memoriei sau abilităţilor cognitive este una dintre cele mai mari temeri pentru oameni pe măsură ce ei înaintează în vârsta. Dat fiind că scăderea capacităţii cognitive este esenţială pentru boala Alzheimer şi demenţă, creşterea consumului de legume cu frunze verzi ar putea oferi un mod foarte simplu, accesibil şi potenţial non-invaziv pentru protejarea creierului de boala Alzheimer şi demenţă", a declarat conducătoarea grupului de cercetători, Martha Clare Morris.
Morris a amintit că beneficiile verdeţurilor au fost legate până acum de nivelurile ridicate de vitamine şi substanţe nutritive, cum ar fi vitamina K, luteina, acid folic şi beta-caroten.
Un studiu anterior efectuat în Suedia lega spanacul de îmbunătăţirea forţei musculare, mai menţionează telegraph.co.uk.
Sursa: AGERPRES