Data de 7 aprilie marchează Ziua Mondială a Sănătăţii, ocazie cu care în Dolj, medici şi voluntari ai Crucii Roşii vor organiza zeci de întâlniri în şcolile din judeţ în cadrul cărora vor vorbi despre siguranţa alimentară, mesajul din acest an fiind "De la fermă până în farfurie, mâncarea sigură să fie.
Dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, a afirmat că anul acesta Ziua Mondială a Sănătăţii se încadrează în "Săptămâna Altfel..." care are loc în şcoli, iar medicii au ales să se adreseze în special copiilor.
'Pentru că anul acesta Ziua Mondială a Sănătăţii se încadrează în 'Săptămâna Altfel...' am programat foarte multe activităţi pe care le vom desfăşura în şcoli şi grădiniţe. Mesajul de anul acesta este foarte frumos: 'De la fermă până în farfurie, mâncarea sigură să fie '. Cu toţii trebuie să cunoaştem nişte reguli legate de igienă, cum ar fi spălatul pe mâini sau prepararea alimentelor, mai ales a celor cu potenţial de a transmite boli. Este foarte important să ştim că trebuie să folosim şi o sursă de apă cât mai sigură", a declarat pentru AGERPRES dr. Narcisa Dinică.
La rândul său, Maria Vintilă, directorul Filialei Dolj a Crucii Roşii, a afirmat că în aceste zile 25 de voluntari vor merge în şcoli unde le vor vorbi elevilor despre alimentaţia sănătoasă şi îi vor iniţia în acordarea primului-ajutor. 'Această temă a Zilei Mondiale a Sănătăţii se pliază foarte bine şi pe 'Săptămâna Altfel...' Crucea Roşie - Filiala Dolj are 25 de voluntari care zilele acestea merg în şcoli şi grădiniţe unde avem activităţi informare privind alimentaţia sănătoasă, activităţi de educaţie umanitară şi o iniţiere în acordarea primului-ajutor. De altfel, joi şi vineri, dacă vremea ne permite, vom organiza pe esplanada Teatrului Naţional din Craiova o demonstraţie de prim-ajutor. Sperăm ca din vară să începem activităţi pe un centru comunitar de zi. Tot săptămâna aceasta am început şi distribuţia de pachete alimentare pentru cei nevoiaşi', a spus Maria Vintilă, directorul Crucea Roşie - Filiala Dolj.
Aplicatia ”Lectia de prim ajutor”!
Dr.Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, a afirmat într-o conferinţă de presă că tema pentru Ziua Mondială a Sănătăţii 2015 este Siguranţa Alimentaţiei, o temă de maximă importanţă pentru toţi oamenii de pe planetă şi pentru multe părţi interesate, incluzând guvernele, societatea civilă, sectorul privat, precum şi agenţiile interguvernamentale.
'Scopul campaniei este de a stimula Guvernul să îmbunătăţească siguranţa alimentaţiei (prin campanii de sensibilizare a publicului şi evidenţierea acţiunilor în curs de desfăşurare în acest domeniu), precum şi încurajarea consumatorilor pentru a se asigura că alimentele din farfuria lor sunt sigure (să pună întrebări, să verifice etichetele, să urmeze sfaturile de igienă).
10 paşi pentru o alimentaţie sănătoasă
Siguranţa alimentaţiei este un domeniu de acţiune al sănătăţii publice care protejează consumatorii de riscurile de toxiinfecţie alimentară sau alte boli acute sau cronice transmise prin alimente. La nivel global, bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a aproximativ două milioane de persoane, din care o proporţie însemnată sunt copii. Alimentele pot conţine bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice responsabile de peste 200 de maladii, de la boala diareică acută şi până la cancer. Bolile transmise prin alimente pot influenţa dezvoltarea socio-economică prin împovărarea sistemelor de sănătate, afectarea economiilor naţionale, a turismului şi comerţului", a spus dr.Ştefan Popescu.
Eticheta alimentelor, Cum se citeste si cum se interpreteaza
Potrivit sursei citate, modificările în producţia, distribuţia şi consumul alimentelor, modificările de mediu, apariţia de noi germeni patogeni, rezistenţa microbiană dar şi intensificarea turismului şi comerţului, cu posibilitatea de diseminare fără a ţine cont de graniţe, impun întărirea sistemelor de siguranţa alimentaţiei, atât la nivel naţional cât şi internaţional.
Anul acest, OMS a dorit să transmită cinci mesaje cheie : "Păstraţi curăţenia!", "Separaţi alimentele gătite de cele crude!", "Gătiţi cât mai bine alimentele!", "Păstraţi alimentele la temperaturi sigure!" şi "Folosiţi surse de apă şi materii prime sigure!". În România, campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii are sloganul 'De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie' şi este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, iar la nivel judeţean, de către direcţiile de sănătate publică.
Sursa: AGERPRES