Vineri, 3 aprilie, a avut loc prima conferinţă de informare privind sănătate inimii şi tulburările de ritm cardiac, organizată la Oradea de Asociaţia Pacienţilor cu Aritmii, la care au participat peste 50 de persoane interesate, oficiali şi medici.
'În cardiologie, dar în orice boală, cel mai bine este să previi, decât să tratezi. Prevenţia nu ţine doar de domeniul medicului; pacientul trebuie să fie informat, să conştientizeze riscurile, să îşi înţeleagă condiţiile, să caute medicul şi împreună să găsească soluţia optimă', a declarat, pentru AGERPRES, dr. Adrian Buzea, de la Departamentul de cardiologie al Spitalului Clinic Colentina şi reprezentant al asociaţiei organizatoare.
Potrivit prof. univ. dr. Mircea Ioachim Popescu, şeful Clinicii de cardiologie de la Spitalul Judeţean din Oradea, semnele care atrag atenţia oricărei persoane asupra unei eventuale patologii a inimii sunt palpitaţiile, durerea precordială, dispneea de efort (oboseala şi lipsa de aer la efort) şi astenia fizică.
'Sunt primele semne care pot sugera că există o afecţiune cardiacă, cum ar fi cardiopatia ischemică -cu toată gama de tulburări, leziuni valvulare, mai ales reumatismale, degenerative, miocardite, pericardite. Îmi doresc foarte mult să particip la acţiuni de mediatizare a bolilor cardiovasculare, de informare a populaţiei pentru a face cunoscute primele simptome. Este foarte important ca astfel să facem prevenţie primară, să descoperim boala în stadii precoce şi să o prevenim de a face în stadii cu complicaţii majore', a subliniat medicul Popescu, care conduce, pentru viitorii trei ani, Grupul de lucru de prevenţie şi recuperare, din cadrul Societăţii Române de Cardiologie.
Cursurile itinerante se vor organiza anul acesta la Oradea şi Brăila, iar anul viitor, la Cluj, Timişoara, Iaşi şi Târgu Mureş, a menţionat specialistul.
În cadrul conferinţei au susţinut mai multe prezentări interactive cadre medicale cu specialităţile cardiologie, neurologie, medicină de familie, dar şi farmacişti, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi ai autorităţilor judeţene.
Sursa: AGERPRES