Oamenii de ştiinţă din Anglia au recreat un remediu din sec. al IX-lea, pentru tratarea infecţiilor oculare, prin distrugerea superbacteriilor rezistente la antibiotice, care constă din ceapă, usturoi şi o parte a stomacului de vacă.
Acesţia au folosit cele trei ingrediente menţionate şi au fost uimiţi să descopere că acesta a distrus aproape complet superbacteria MRSA (methicillin-resistant staphylococcus aureus), caracterizată prin rezistenţa sa la agenţi antibiotici. Concluziile lor vor fi prezentate la Conferinţa anuală a Societăţii pentru Microbiologie generală, de la Birmingham.
Remediul a fost găsit în 'Bald's Leechbook' (cunoscut şi sub numele de 'Medicinale Anglicum'), un vechi manuscris englezesc care conţine instrucţiuni privind diverse tratamente, deţinut de British Library.
Christina Lee, expert la Universitatea din Nottingham, a tradus reţeta unei "alifii pentru ochi", care include usturoi, ceapă sau praz, vin şi bilă (fiere) de vacă.
Experţii din echipa de microbiologie a universităţii menţionate a recreat remediul şi apoi l-a testat pe culturi mari de MRSA.
'Bald's Leechbook' este unul dintre cele mai vechi exemple din ceea ce ar putea fi numit manual medical, scrie BBC. Se pare că medicii anglo-saxoni au practicat de multă vreme un tip de medicină apropiată de metoda ştiinţifică modernă, cu accent pe observaţie şi experiment.
Vechiul manual medical ar putea conţine câteva lecţii importante pentru lupta cu rezistenţa anti-microbiană din zilele noastre.
Unor cantităţi egale de usturoi şi ceapă din genul Allium (ceapă sau praz), fin tocat şi zdrobit într-un mojar timp de două minute li se adaugă 25 ml de vin englezesc luat de la o vie istorică de lângă Glastonbury. Separat, se dizolvă în apă distilată săruri biliare de bovină şi se adaugă compoziţiei. Amestecul rezultat se păstrează răcit timp de nouă zile, la 4 grade Celsius, dezvăluie BBC reţeta miraculoasă.
Cercetătorii au testat individual fiecare ingredient al reţetei împotriva bacteriilor, alături de remediu şi de o soluţie de control.
Ei au descoperit că remediul a ucis până la 90% din bacteriile MRSA şi cred că este efectul reţetei în întregul ei, mai degrabă decât al unui singur ingredient, scrie BBC.
Dr. Freya Harrison a declarat că echipa a fost absolut uimită de eficienţa combinaţiei de ingrediente.
Dr. Lee a menţionat că mai există multe cărţi medievale similare cu tratamente pentru ceea ce par a fi infecţii bacteriene, ceea ce sugerează că au fost efectuate studii ştiinţifice detaliate cu secole înainte ca bacteriile să fie descoperite.
Sursa: AGERPRES