Angajaţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au descoperit în zona constănţeană Ceaplace în ultimele zile peste 100 de leşuri de pelicani creţi, probele prelevate de la acestea indicând prezenţa tulpinei de virus de gripă aviară H5N1.
Cele 108 leşuri de pelicani creţi, specie protejată la nivel internaţional, au fost descoperite de reprezentanţi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în urmă cu trei zile, cadavrele păsărilor fiind incinerate la o unitate din judeţul Constanţa.
Potrivit specialiştilor Institutului Naţional de Cercetare Delta Dunării, pelicanii creţi au ajuns pe litoralul Mării Negre cel mai probabil la jumătatea lunii trecute din nordul continentului african, zilele trecute prezenţa tulpinei de virus de gripă aviară H5N1 înalt patogenă fiind confirmată şi în cazul unor pelicani descoperiţi pe litoralul Mării Negre din Bulgaria.
Conform legislaţiei din domeniul sanitar-veterinar, autorităţile au instituit o zonă de monitorizare pe o rază de 10 kilometri faţă de locul în care au fost descoperite cadavrele păsărilor, în acest perimetru nefiind comunităţi umane, potrivit autorităţilor tulcene.
Acestea s-au întâlnit vineri după-amiază în şedinţă şi au adoptat Planul de măsuri pentru prevenirea extinderii focarului de gripă aviară şi pentru implementarea măsurilor de biosecuritate stabilite prin Decizia 2005/734/CE pentru păsări domestice sau alte păsări captive.
"De asemenea, a fost dispusă demararea unei campanii de informare în localităţile Jurilovca-Portiţa, Vişina, Lunca, Ceamurlia de Jos şi Baia, a asociaţiilor de pescari, precum şi a medicilor de familie din zona limitrofă", se arată într-o informare remisă AGERPRES de Prefectura judeţului Tulcea.
Potrivit autorităţilor tulcene, acesta este singurul focar de gripă aviară confirmat până în prezent în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Sursa: AGERPRES