Mulţi părinţi ai unor copii care suferă de autism au observat că atunci când le-au administrat copiilor tratamente cu antibiotice împotriva unor infecţii cu streptococi, simptomele de autism au început să se estompeze, scrie sciencetimes.com.
Dr. Richard Drye, şeful programului de cercetare în problemele autismului de la Institutul de cercetare din cadrul Spitalului de Copii din Arkansas consideră că "observaţiile parentale atente pot fi cruciale" şi pot duce la descoperiri ştiinţifice inovatoare în domeniu.
În luna iunie a anului trecut a avut loc primul simpozion internaţional cu privire la microbiom, tematica fiind focalizată pe autism. După cum se ştie, în corpul uman există de 10 ori mai multe celule microbiene decât celulele proprii organismului, iar numărul genelor microbiene îl depăşeşte de 150 de ori pe cel al genelor umane. Toate aceste organisme care trăiesc în corpul uman şi pe suprafaţa sa formează un ecosistem care poartă numele de "microbiom".
Descoperirea unei posibile legături microbiene cu autismul este importantă pentru ştiinţă, dar reprezintă numai o singură piesă dintr-un puzzle mult mai mare. Ar fi imprudent, de exemplu, să menţinem copiii în tratamentul cu antibiotice pe termen nelimitat, din cauza efectului acestor medicamente asupra echilibrului microbiomului şi posibila creştere a rezistenţei bacteriilor. Însă această descoperire demonstrează că autismul este o tulburare pentru care ar trebui să se recurgă la o serie de domenii ale ştiinţei cum sunt imunologia, microbiologia, neurologia, scrie sciencetimes.com.
Viata intr-o cutie de sticla (partea I)
Viata intr-o cutie de sticla (partea a II-a)
Un studiu realizat în Norvegia relevă că acei copii care suferă de autism pot fi mai susceptibili să aibă probleme gastro-intestinale devreme în viaţă, în comparaţie cu copiii care nu suferă de acest sindrom, informează livescience.com.
Cercetătorii au analizat informaţii obţinute de la mame care au răspuns la întrebări legate de sănătatea copilului lor. Studiul a inclus 195 de copii cu tulburări din spectrul autismului, 4.636 de copii care au avut alte tipuri de întârzieri de dezvoltare şi peste 40.000 de copii cu dezvoltare normală. Potrivit studiului, copiii cu autism au prezentat mai frecvent probleme legate de constipaţie, intoleranţa alimentară şi alergii alimentare la vârste cuprinse între 6 şi 18 luni decât cei normali, scrie livescience.com.
Sursa: AGERPRES